• Doorn gaat voor schoon tijdens de scholierenactie

    Marc Satijn

Centrum Doorn gaat voor schoon

DOORN Een bonnetje dat uit een jaszak waait, een blikje frisdrank dat per ongeluk op straat wordt achtergelaten of een snoeppapiertje dat uit de handen waait. Gezamenlijk zorgen deze kleine voorbeelden voor een grote frustratie bij het Doorns winkelend publiek: afval op straat. Mede daarom is het volgens de gemeente, de Doornse ondernemers en de middelbare scholen tijd voor actie. 

Marc Satijn

 

Al In 2015 is de gemeente Utrechtse Heuvelrug gestart met een Actieplan Zwerfaval om de aanpak in de gemeente te intensiveren en uit te breiden. Vanwege de grote overlast van afval in het centrum van Doorn start vanaf 25 augustus de Buiten Gewoon Heuvelrug Schoon zwerfafvalcampagne. Een campagne die duidelijk moet maken aan voornamelijk scholieren dat ze meer in de afvalbak moeten gooien.  

 

PARKEERPLAATS Een van de initiatiefnemers is Albert Heijn-supermarktmanager Bram Boon. ,,Mijn voorganger is al veel bezig geweest voor een schonere parkeerplaats. Doorn heeft namelijk heel veel zwerfafval, vooral rondom de Albert Heijn", aldus Boon, die reeds 1.000 uur per jaar extra steekt in het schoonhouden van dit stukje Doorn. 

 

CONVERNANT Toch zijn al die extra uren en het aanstellen van een speciaal schoonmaakteam volgens Boon niet voldoende. ,,Wij willen graag lokaal betrokken zijn en gaan dan ook voor een schone buurt", aldus Boon, die samen met de gemeente, de middelbare scholen, de ondernemersvereniging en de Jumbo op 25 augustus een convernant ondertekend waarin zij aangeven het zwerfafvalprobleem in het winkelgebied terug te willen dringen.

 

ACTIES Het convernant zal feestelijk worden ondertekend op 25 augustus tussen 17.00 en 18.00 uur bij de Albert Heijn, waarmee direct de aftrap wordt gegeveven voor de campagne. Voorafgaand - tussen 14.00 en 17.00 uur - zullen er op het parkeerterrein van de Albert Heijn diverse activiteiten plaatsvinden rondom dit thema. ,,We willen mensen op speelse manier bewust maken van het probleem. We gaan dan ook leuke spelletjes doen waarmee kleine prijsjes te winnen zijn", aldus Boon, die zelfs speciaal terugkomt van zijn vakantieadres om bij de aftrap aanwezig te kunnen zijn.

 

Na 25 augustus zullen ook de gemeentelijke BOA's gaan toekijken of iedereen zijn afval in de prullenbak gooit. De gemeente kondigd namelijk extra controles aan in het winkelgebied van Doorn. Overtreders krijgen eerst een waarschuwingsbon en bij herhaling volgt een boete van 70 euro (tot 16 jaar) of 140 euro (16 jaar en ouder).

 

De Albert Heijn nodigt in ieder geval iedereen uit om 25 augustus langs te komen om op een leuke manier bewust te worden van het afvalprobleem. De scholieren zullen de komende week per brief op de hoogte worden gebracht van de nieuwe plannen.