• Archief BDUmedia

Cel en contactverbod voor 'Monster van Leersum'

LEERSUM De 81-jarige man uit Leersum sinds 2000 in een conflict zit met zijn buren, krijgt drie maanden cel en voor vijf jaar een contact- en gebiedsverbod, zo oordeelde de rechtbank vandaag. De man, die zichzelf ooit het 'Monster van Leersum' noemde, heeft in 2015 twee auto's en in 2016 één auto van zijn buren beschadigd. Ook is hij zonder toestemming hun erf opgelopen.

De bejaarde man ging in het donker op pad als hij wist dat de familie niet thuis was. Hij beschadigde de auto's met gereedschap. De man kreeg in 2009 een verbod om op het erf van zijn buren te komen, met een daaraan gekoppelde dwangsom van 10.000 euro. Die werd een jaar later verhoogd naar 300.000 euro. Dat weerhield hem er niet van om de vernielingen te plegen en het erf te betreden.

Vorig jaar oordeelde de civiele rechter dat de dwangsom geïnd mag worden. Vandaag is de man strafrechtelijk veroordeeld voor deze overtreding. De rechtbank oordeelt dat hij geconfronteerd moet worden met zijn handelen en ziet geen andere mogelijkheden dan een onvoorwaardelijke

BUREN Het leed bij de lastiggevallen familie is groot. Naast de aanzienlijke bedragen die zij uitgaven aan beveiligingsapparatuur, wijzen zij vooral op de psychische gevolgen van de overlast en de grenzen van menselijk incasseringsvermogen.

Gelet op het verleden bepaalt de rechtbank dat het contact- en gebiedverbod per direct ingaat. Bij overtreding moet de man twee weken de gevangenis in. Ook moet hij in totaal ruim 4.000 euro aan schade terugbetalen aan de familie.