• Marc Satijn

'Cantina Doorn moet een bruisend geheel zijn'

DOORN De Cantina in Doorn moet een ontmoetingsruimte worden waar organisaties en inwoners elkaar kunnen treffen en waar iedereen welkom is. Het onderdeel van het Doornse Cultuurhuis moet, als het aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug ligt, weer een waar ontmoetingscentrum worden om 'laagdrempelige ontmoetingen' mogelijk te maken. ,,Het moet een bruisend geheel zijn", aldus Marja Naus en Natasja van Heusen namens RB Z-O-U-T, die het initiatief heeft opgepakt.

Marc Satijn

,,De gemeente heeft ons hier subsidie voor gegeven, zodat wij het konden inrichten en er uren in kunnen steken", aldus het tweetal, die enthousiast zijn over het nieuwe project. Inmiddels hebben ze dan ook al het één en ander veranderd: er staan banken, de tafels zijn verschoven, en zijn kasten bijgekomen en er wordt op de drukke dagen koffie verzorgd door medewerkers van Abrona. ,,Zijn zij er niet, dan kan er gratis koffie worden gepakt uit de machine."

SAMENVOEGEN Wethouder Hans Nijhof verwoordde eerder al dat er steeds meer behoefte is aan 'ontmoeting' in de gemeente. ,,Er zijn nu al veel initiatieven in Doorn, maar dat willen we verder uitbreiden en samenbrengen op één locatie in het Cultuurhuis." En dat is precies wat Naus en Van Heusen willen realiseren. ,,Iedereen mag komen, om bijvoorbeeld een kop koffie of thee te drinken, te lezen, een spelletje te spelen uit de grote spellenkast of om werken via de gratis WiFI."

BILJART Daarnaast heten ze ook allerhande organisaties welkom die denken invulling te kunnen geven aan de ruimte. ,,De voorwaarde is alleen dat het open moet blijven, dus een besloten bijeenkomst kan niet meer. Maar we willen het heel breed voeren, van een bloemenworkshop tot de lokale biljartvereniging. Ook die hebben wij benaderd, aangezien wij een mooie biljarttafel hebben staan. Wellicht dat ook zij daar gebruik van willen maken", aldus Naus, die ook andere biljarters uitnodigt om de tafel uit te komen proberen.

GROEPEN Inmiddels zijn er reeds drie groepen die vast gebruik gaan maken van de Cantina. Zo is er eens per maand de Zoute Inval; een koffie-inloop met een thema, zoals een lezing of iets educatiefs. ,,Dit is nu nog maar één keer in de maand, maar er is een plan om dit vaker te doen." Ook komen één keer in de week de Sociale Dorpsteams plaatsnemen in de ruimte, is er een algemene inloop van Grip op Geld en is zorginstelling Quintes één keer per week aanwezig.

NAAM ,,Het moet echt een plek worden waar alles en iedereen samenkomt. We hadden natuurlijk Welnúh, maar dat valt weg. Het Cultuurhuis moet hiermee weer echt zijn naam eer aan gaan doen", aldus Van Heusen. Het project is als pilot gestart met de duur van een jaar. Voor Van Heusen en Naus is het pas een succes als er iedere dag gebruik van wordt gemaakt. ,,We zien gelukkig al dat het steeds meer begint te lopen, waar wij hopen natuurlijk dat er nog meer mensen zullen komen. Als is het alleen voor een spelletje of een kop koffie."

Dat het de bibliotheek is die verdere invulling geeft aan het initiatief, is volgens de twee kartrekkers niet vreemd. ,,Als bieb willen wij steeds meer de link leggen tussen maatschappelijke organisaties. Tegelijk willen wij, als je mensen binnen wilt halen, ook echt iets aanbieden. Het is een wisselwerking, want uiteraard hopen we dat mensen ook even in de bibliotheek komen. Ze komen er immers doorheen." Organisaties die invulling willen geven aan de ruimte, kunnen dit laten weten via Cantinadoorn@rbzout.nl.