• BDUmedia

Campingbewoner definitief onderdak kwijt

LEERSUM Campingbewoner Rein Cohen verliest per 4 december definitief zijn onderdak op de volgend jaar te ontruimen camping Wildzicht. Cohen kwam eerder in de media omdat hij begin november het terrein aan de Gooyerdijk had moeten verlaten van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, maar kreeg een maand uitstel in afwachting van een kort geding. De rechter stelt nu de gemeente in haar gelijk en stuurt Cohen terug de straat op.

Marc Satijn

Sinds april dit jaar woont Cohen op de Leersumse camping, nadat hij halverwege 2015 zijn woning in Bunnik moest verlaten wegens een huurachterstand. Volgens de gemeente én de voorzieningenrechter had Cohen kunnen weten dat de camping op het moment van bewonen als illegaal was bestempeld en dat het ontruimd zou gaan worden. Zijn verzoek was concreet: trek mijn uitzetting gelijk aan die van de rest van de campingbewoners.

ONGELIJK Volgens Cohen meet de gemeente Utrechtse Heuvelrug met twee maten. ,,Kijk naar de controle onlangs bij de camping in Overberg. Daarbij berichtte de gemeente trots dat zij honderd nieuwe inwoners mocht registreren omdat men daar permanent woonde." Uit eigen ervaring weet hij ook dat op andere campings in de gemeente permanente bewoning wordt gedoogd. ,,Mensen staan er zelfs gewoon ingeschreven, zolang je maar betaalt!"

Inmiddels heeft Cohen contact gezocht met Humanitas en zit hij aanstaande vrijdag in een gesprek met stichting De Tussenvoorziening, die onderdak biedt aan mensen in een kwetsbare positie. ,,Het is afwachten, want er ligt geen woonruimte voor het oprapen. Op dit moment heb ik nog niets, maar ik kan ook gewoon in het bos gaan slapen", zegt hij sarcastisch, waarbij hij doelt op de dakloze die al ruim een half jaar in de Amerongse bossen leeft.

UITKERING Cohen zelf ziet in de gehele situatie nog wel een lichtpuntje. ,,Ik blijf positief tot mijn laatste ademstoot." Hij is blij met de media-aandacht over zijn zaak, maar maakt zich tegelijk ook zorgen om de mensen in een gelijke situatie. ,,Als je een huis verliest, pakt de overheid je direct met je uitkering: die ben je kwijt. Met geen inkomen kan je ook niets huren. Zorg eerst voor een goed alternatief als iemand op wat voor manier dan ook zijn huis is verliest."

BEROEP De campingbewoner kan geen beroep aantekenen tegen de uitspraak van de rechter, maar heeft nog wel een bezwaarprocedure lopen bij de gemeente. Zijn advocaat heeft dinsdag de gronden van dit bezwaar ingediend. De overige campingbewoners hebben nog tot halverwege volgend jaar om een nieuwe woonruimte te zoeken.