• Archief BDUmedia

Cameratoezicht bij AZC Leersum

LEERSUM Er komt op korte termijn cameratoezicht bij de bushalte voor het asielzoekerscentrum Hoogstraat. Dat heeft burgemeester Frits Naafs donderdagavond in de gemeenteraad bekendgemaakt, in antwoord op vragen van de VVD en BVHlokaal. Met de camerabeelden willen de politie en het Openbaar Ministerie een objectief beeld krijgen van de overlast door een aantal AZC-bewoners.

Michiel Schaaij

INCIDENTEN De camera's blijven voorlopig drie maanden hangen. Verder zullen beveiligers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich vaker bij de bushalte langs de Rijksstraatweg en bij de nabijgelegen camping laten zien. Naafs hoopt dat er een preventieve werking van de maatregelen uitgaat en dat de overlastkwestie het draagvlak onder inwoners voor het AZC niet zal aantasten.

OPHEF Vorig weekend leidde een Twitter-bericht door een bezorgde moeder tot ophef in de sociale media. Zij rapporteerde meerdere incidenten waarbij fietsende scholieren, vooral meisjes, door asielzoekers werden geïntimideerd. Eerder deze maand was al naar buiten gekomen, dat ook chauffeurs en passagiers van buslijn 50 door AZC-ers zijn bedreigd.

VEILIGE LANDEN De ondernemingsraad van busmaatschappij Syntus zou zich daar grote zorgen over maken. Volgens burgemeester Naafs zijn het vooral asielzoekers uit veilige landen in Noord-Afrika, die verantwoordelijk zijn voor de bedreigingen. Die groep bestaat uit mensen die geen kans maken op een verblijfsstatus in Nederland en wachten op uitzetting naar een ander Europees land.

VERPLAATST In totaal verblijven er in het Leersumse asielzoekerscentrum 76 van die zogenoemde veiligelanders, waarvan er 42 uit de Noord-Afrikaanse regio afkomstig zijn.  Die zorgen ook elders voor de problemen, aldus Naafs. BVH-raadslid Anouk Haaxma zou de bushalte het liefst verplaatst zien naar het AZC-terrein, zodat langsfietsende scholieren niet meer met de zich misdragende groep worden geconfronteerd.

MEDIA HYPES Maar volgens de burgemeester kan van zo'n verplaatsing geen sprake zijn. ,,We nemen de signalen serieus, maar we gaan niet acteren op hypes in de media", aldus Naafs. Hij liet weten dat er noch bij de politie, noch bij het Openbaar Ministerie veel meldingen zijn binnengekomen. De moeder die via Twitter de lont in het kruitvat stak, heeft haar bericht inmiddels genuanceerd.