• Alexia Leysen

Cabaretier Maarten Westra Hoekzema terug naar roots

DOORN Hij groeide op in Doorn, waar hij naar het Revius Lyceum ging. Nu woont en werkt hij al bijna twintig jaar in Antwerpen, waar hij zijn opleiding volgde en veel optrad. Onlangs maakte hij de switch van toneel naar cabaret. Binnenkort treedt hij op in het Beauforthuis in Austerlitz met 'Tired of being young'.

Corina Blommendaal

Uiteraard zijn we altijd trots op talent met als oorsprong de Utrechtse Heuvelrug. Zo ook op Maarten Westra Hoekzema, die opgroeide in Doorn. ,,Toen ik 8 jaar was, wist ik al dat ik cabaretier wilde worden. Ik weet nog heel goed dat ik Toon Hermans op TV zag en dacht 'dat wil ik ook'." Toen hij op het Revius zat haalde hij de finale van het Leidse Cabaretfestival en ging na zijn examen meteen naar de toneelschool in Antwerpen. ,,Toen ik klaar was met mijn studie heb ik zelf veel theaterstukken gemaakt en ben ook theater gaan spelen."

ANTWERPEN Westra-Hoekzema durfde geen auditie te doen voor de toneelschool omdat hij dacht dat goed moest kunnen zingen en dansen. ,,Na de finale van het Leids Cabaretfestival bedacht ik dat ik het toch maar moest proberen. De enige school waar dat toen nog kon was in Antwerpen. En het was best spannend, want het was al september en als ik niet zou worden aangenomen zou ik helemaal niets anders hebben om mee te starten op dat moment. Maar dat lukte gelukkig."

SWITCH Het laatste jaar is Westra Hoekzema vooral gericht op het maken van cabaret. ,,Op de toneelschool vonden ze cabaret niets, en dan ben je nog jong en luister je daar naar. Eigenlijk gaat mijn voorstelling 'Tired of being young' daar ook over. Over alle keuzes die je soms al vroeg in je leven maakt en in hoeverre je ook echt achter die keuzes staat. Ik ben gevraagd voor meerdere theatergezelschappen en was acteur. Maar eigenlijk wilde ik al die tijd graag dingen zelf maken. Ik begon zelf monologen te maken en dat werd steeds grappiger. Op een gegeven moment besloot ik cabaret te gaan maken. Het is wel een hele andere stijl en je staat er wel alleen. Ik ben in allerlei kleine zaaltjes in Nederland gaan optreden om het te leren. Dat was een spannend en tegelijkertijd een pijnlijk en hard proces maar nu lijk ik het onder de knie te hebben. Bij toneel maak je een verhaal en bij cabaret gaat het toch om iedere grap die je maakt. Maar ook als je grappen maakt moet het ergens over gaan. Toen ontdekte ik dat ik gewoon verhalen kon vertellen en dat de lach dan vanzelf komt."

VERHALEND CABARET Maarten Westra Hoekzema vertelt dat wat hem het meeste aanspreekt aan cabaret is, dat het oorspronkelijk is. ,,Je bent in feite jezelf. Je kunt over onderwerpen praten die je persoonlijk bezig houden. Dat vind ik wel heel leuk. In de voorstelling die ik nu geef, vertel ik over wat volwassen worden nu eigenlijk is. Ik heb zelf geen gezin en geen 9 tot 5 leven, terwijl vrienden van mij dat bijvoorbeeld wel hebben. Het fascinerende is dat ik leven met een gezin soms best mis, maar dat mensen met een gezin het leven dat ik leidt best missen. Wat is nu een waardevolle manier van volwassen worden? Is dat puur het 'gesetteld zijn' of is het dat nu juist ook weer niet? Veel jonge ouders klagen dat ze 's ochtends vroeg wakker gemaakt worden door hun kinderen, terwijl ik dat best leuk zou vinden. Dus in feite zijn we jaloers op elkaar. Ik vind het een boeiend thema en kijk er erg naar uit om in de omgeving waar ik opgroeide te gaan optreden."

Kaarten en meer informatie zijn verkrijgbaar via www.maartenwestrahoekzema.com en www.beauforthuis.nl