• Maurizio Gambarini

Buurtbewoners verzetten zich tegen komst Aldi

Buurtbewoners verzetten zich tegen komst AldiDRIEBERGEN Als de verhuizing van de Aldi naar de Appelgaard doorgaat, loopt de verkeersdrukte op de Hoofdstraat volledig uit de hand. Dat vrezen omwonenden van het perceel waar de Duitse supermarktketen wil gaan bouwen. Ze voorspellen een verkeersinfarct en zeggen dat ze het verzet tegen de komst van de Aldi niet opgeven.

Michiel Schaaij

LANGE FILES Buurtbewoner Hans van den Bosch is één van de initiatiefnemers van de digitale petitie tegen de Aldi-verhuizing. Hij vindt dat de recente opknapbeurt van de Hoofdstraat een reden te meer is, om alternatieve plannen voor de Appelgaard te ontwikkelen. ,,Het is fijn

dat de Hoofdstraat nu een stuk veiliger is geworden. Maar als centrumbewoners staan we nu elke dag in de file en die files worden steeds langer", zegt Van den Bosch.

DRAMA ,,Verkeersdeskundigen hebben becijferd, dat er na de verhuizing van de Aldi zo'n duizend verkeersbewegingen per dag bijkomen", aldus Van den Bosch. Om die verkeersstroom te verwerken, zouden de verkeerslichten bij de Appelgaard zo kunnen worden afgesteld, dat een vlotte doorstroming is gegarandeerd. Maar de actievoerders geloven daar helemaal niets van. Van den Bosch noemt de komst van de Aldi ,,een drama voor het verkeer".

AFGESCHOTEN Nog maar een paar jaar geleden leek de verkeerskwestie de belangrijkste reden om het Aldi-plan af te schieten. Na de herinrichting van de Hoofdstraat is dat argument volgens Van den Bosch alleen maar sterker geworden. Hij begrijpt daarom niet, dat burgemeester en wethouders juist nu het Aldi-plan positief in overweging hebben genomen.

KLOOF Omwonenden denken dat de kloof tussen inwoners en het gemeentebestuur op deze manier alleen maar groter wordt. Van den Bosch verwijt het Heuvelrugcollege een gekleurd standpunt en een gebrek aan visie op het ontwikkelen van de Driebergse dorpskern. Intussen werken buurtbewoners aan een alternatief plan om het plangebied aan de Appelgaard in te vullen. Ze hopen daar binnenkort mee naar buiten te kunnen te treden.