• Foto ter illustratie.

    Archief BDUmedia

Busverbod voor agressieve bewoner azc Leersum

LEERSUM Een bewoner van het asielzoekerscentrum aan de Hoogstraat mag niet meer mee met buslijn 50 van vervoersmaatschappij Syntus. Nadat hij voor overlast zorgde, is hem een vervoersverbod opgelegd, zo heeft burgemeester Frits Naafs laten weten. Vijf andere asielzoekers is vanwege overlastgevend gedrag overgeplaatst naar één van de extra begeleidings- en toezichtlocaties. 

Michiel Schaaij

Die aparte instellingen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zijn bestemd voor vluchtelingen die zich schuldig maken aan bijvoorbeeld agressief gedrag, intimidatie, vernieling of discriminatie. In de beveiligde locaties zijn minder voorzieningen en strengere regels. De bedoeling is dat de bewoners hun verblijf als een strafmaatregel ervaren.

CONTROLEURS Vanwege het gedrag van een aantal AZC-bewoners heeft Syntus inmiddels meer controleurs op de lijnbussen gezet. Ook heeft de busvervoerder een kaartautomaat op het AZC-terrein geïnstalleerd, om betalingsproblemen met asielzoekers te voorkomen. Eerder stelde burgemeester Naafs cameratoezicht in bij de bushalte ter hoogte van het AZC.

EFFECTIEF Volgens Naafs voert hij structureel overleg met de politie, de busmaatschappij en de provincie en is het pakket van de maatregelen effectief gebleken. ,,De gezamenlijke aanpak zorgt ervoor, dat we exact weten wat er speelt en daarnaar kunnen handelen", aldus de burgemeester. Sinds de intensivering van het toezicht zouden er minder meldingen van overlast zijn. De gemeente en het COA zeggen de veiligheid rond het AZC nauwlettend in de gaten te houden.