• Hans Sleeuwenhoek

Burgemeester Naafs wil blijven

HEUVELRUG Het ziet ernaar uit dat de gemeente de ambtswoning voorlopig niet te gelde kan maken. Burgemeester Frits Naafs heeft woensdag op een persbijeenkomst bekendgemaakt, dat hij graag herbenoemd wil worden. Zijn huidige termijn loopt volgend jaar af en Naafs ziet het helemaal zitten om nog eens zes jaar burgervader van Utrechtse Heuvelrug te zijn.

Michiel Schaaij

Eerdere colleges lieten steeds weten, dat ze de ambtswoning aan de Doornse Van der Leelaan met rust zouden laten, zolang Naafs aan het roer van de gemeente staat. Intussen hebben ook alle drie wethouders Gerrit Boonzaaijer (SGP), Hans Nijhof (Open) en Henk Veldhuizen (CDA) laten weten, dat ze na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart graag nog vier jaar op hun post willen blijven.

VERKIEZINGSUITSLAG Of het Heuvelrugcollege daarmee grotendeels in tact blijft, hangt af van de verkiezingsuitslag en de daarop volgende formatiebesprekingen. De herbenoeming van burgemeester Naafs ligt nu in handen van Commissaris van de Koning Willibrord van Beek. Verder moet de gemeenteraad nog een vertrouwenscommissie benoemen, die gaat bekijken of de Heuvelrugpolitiek een nieuwe termijn voor Naafs wenselijk acht.

UITDAGINGEN De 57-jarige Naafs trad in het najaar van 2006 aan als burgemeester van de toen net samengevoegde gemeente. Hij zoekt zijn bestuurlijke uitdagingen graag dichtbij huis. Eerder was hij wethouder in Wijk bij Duurstede en burgemeester van Rhenen. Een sollicitatie voor de vacante burgemeesterspost in Veenendaal heeft Naafs niet overwogen. ,,Ik voel me in Utrechtse Heuvelrug als een vis in het water", zegt hij.

VERVANGEN Inmiddels lijkt het vrijwel zeker, dat het Heuvelrugcollege na de aankomende raadsverkiezingen weer uit vier wethouders zal bestaan. Nadat D66-wethouder Jan Willem van Dongen in mei van dit jaar vanwege gezondheidsredenen aftrad, vond een aantal partijen het niet nodig om hem voor de nog resterende raadsperiode te vervangen.

ONGENOEGEN Volgens oppositieleider Rob Jorg (VVD) was de eventuele vervanging van Van Dongen niet zinvol, gezien de benodigde inwerkperiode en de op komst zijnde raadsverkiezingen. Tot ongenoegen van D66 vond Jorg daarvoor voldoende steun bij andere partijen. Maar Jorg zegt nu weer op een college met vier wethouders af te willen stevenen. Ook de huidige wethouders en burgemeester Naafs laten weten dat ze na de verkiezingen graag een vierde collega begroeten.