• Archief BDUmedia

Buren in conflict met Lidl

DRIEBERGEN Omwonenden van de Lidl-supermarkt aan de Traaij zeggen de wanhoop nabij te zijn en dreigen met een juridische strijd tegen het bedrijf. Aanleiding van de ruzie is de aankoop door Lidl van een monumentale woning naast het Driebergse winkelfiliaal. ,,Lidl legt afspraken met ons eenzijdig en zonder enig overleg naast zich neer", zeggen buurtbewoners Manfred van der Hart en Pieter Feuerstein.

Michiel Schaaij

Volgens hen werd bij de komst van Lidl in 2007 een overeenkomst met de buurt afgesloten. Die ging onder andere over de uitstraling van het terrein en over maatregelen op het gebied van de veiligheid, het milieu en de eventuele geluidsoverlast. Maar Van der Hart en Feuerstein zeggen dat de Lidl nu een heel eigen koers vaart. Ze verdenken de Duitse supermarktketen van uitbreidingsplannen in strijd met de geldende regels.

ZONDER OVERLEG Woordvoerder Van der Hart: ,,Eerst kopen ze een monumentaal pand, vervolgens bestraten ze de tuin om er parkeerplekken van te maken en dan wordt een muur tegen geluidsoverlast zonder enig overleg afgebroken." Juridische stappen kunnen niet uitblijven, zo waarschuwt Van der Hart. Hij wil door een rechter laten toetsen ,,wat een afspraak waard is in dit land" en verwijst daarbij naar een afsprakenbrief uit 2007.

ONTEVREDEN Ook over de voortvarendheid van de gemeente zijn de buurtbewoners ontevreden. Verantwoordelijk wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) verklaarde eerder tegenover deze krant, dat Lidl de tuin van de naastgelegen woning weer in oude staat terug moet brengen. Maar boze omwonenden verwijten de gemeente ,,moeite te hebben om stevig op te treden rondom de terugplaatsing van de muur".

ADVOCAAT Inmiddels heeft de advocaat van Lidl aan de omwonenden laten weten, dat er volgens de winkelketen geen afspraken zijn geschonden. Wel trekt de supermarkt het boetekleed aan voor wat betreft de communicatie met de buurt. Van der Hart houdt echter voet bij stuk. ,,De afspraken zijn keihard en overduidelijk. Links- of rechtsom zal Lidl met ons om tafel moeten."