• Gastvrouwen Evita en Crista organiseren de Buitenspeelmiddag.

    De Brug

Buitenspeelmiddag in Driebergen

DRIEBERGEN Op woensdag 12 juni is het nationale buitenspeeldag. Al ruim tien jaar wordt deze dag jaarlijks georganiseerd door Jantje Beton met medewerking van televisiezender Nickelodeon. Jantje Beton is al tientallen jaren bekend als de grote stimulator achter buiten spelen. Ook in Driebergen kunnen kinderen tijdens de buitenspeeldag terecht voor leuke activiteiten. Op het grasveld aan de Sperwerkamp organiseert Buurthuis De Brug een gezellige spelletjesmiddag.

,,Buitenspelen is heel belangrijk, maar de laatste jaren minden vanzelfsprekend dan voorheen", zegt Evita Hendriks namens het buurthuis dat aan de Sperwerkamp gevestigd is. ,,Dat is iets dat bij deze tijd past. Ik vind dat best jammer, want buitenspelen is niet alleen leuk, maar ook erg goed voor je gezondheid en ontwikkeling."

SPEELRUIMTE ,,Ik heb hele goede herinneringen aan buiten spelen", zegt Hendriks. ,,Lekker hutten bouwen of stoepranden." Mede door de opkomst van spelcomputers en het feit dat er bijna de hele dag televisie-uitzendingen zijn, spelen kinderen minder buiten dan vroeger. Jantje Beton is een organisatie die graag ziet dat kinderen meer buiten spelen en zet zich hier voor in.

Jantje Beton is in 1968 ontstaan omdat er steeds meer bebouwing kwam. Hierdoor ontstond er minder ruimte om kinderen buiten te laten spelen. Tegenwoordig doen jaarlijks ruim 350.000 kinderen mee aan de activiteiten en projecten van Jantje Beton. Kwetsbare kinderen krijgen hierbij speciale aandacht. Kinderen moeten steeds meer en spelen steeds minder, terwijl spelen belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Dit geldt voor zowel de lichamelijke als de geestelijke ontwikkeling.

SPELLETJES Buurthuis De Brug draagt een steentje bij door de buitenspeeldag te organiseren in de wijk De Wildbaan. ,,Kinderen zijn van 14.00 tot 16.00 uur welkom", laat Evita Hendriks weten. ,,We gaan ouderwetse Hollandse spelletjes spelen. Hierbij kun je denken aan onder anderen Ezeltje prik. Er is ook een koe die je kunt melken en waar ranja uit komt."

Gastvrouwen Crista en Evita roepen dan ook iedereen op om te komen. ,,Nodig al je vriendjes, vriendinnetjes, neefjes en nichtjes uit om met zijn allen mee te doen op het grasveld van de Sperwerkamp met verschillende activiteiten. Daarnaast zorgen wij voor iets lekkers." Bij slecht weer wordt een deel van de activiteiten naar binnen verschoven. ,,Vorig jaar organiseerden we deze activiteit voor de eerste keer", zegt Evita Hendriks. ,,Toen hadden we een kleine veertig kinderen te gast. We hopen dat we hen dit jaar weer mogen verwelkomen."

DE BRUG Buurthuis De Brug is sinds drie jaar actief aan De Sperwerkamp. In het buurthuis worden diverse activiteiten voor diverse doelgroepen georganiseerd. ,,Deze middag kunnen we mede mogelijk maken dankzij de gift van het Oranjefonds en de Postcodeloterij die we eerder dit jaar mochten ontvangen", sluit Hendriks af.