• Helen Forrer organiseert een buitenspeelmiddag voor kinderen.

    Danny van der Linden

Buitenspeelmiddag in Driebergen

DRIEBERGEN Op woensdag 21 februari worden in Driebergen de Winterspelen georganiseerd op het plein aan het Jagerspad 7. Doel van de middag is meer kinderen kennis te laten maken met buitenspelen. Deze gratis middag wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Heuvelrug Sportief & Gezond en BuitenSpeel Opvang (BSO) Wijs.

Danny van der Linden

Namens laatstgenoemde is Helen Forrer verantwoordelijk voor de organisatie. ,,BSO Wijs is ooit opgericht door mensen die voor hun kinderen op zoek waren naar een opvangplek voor hun kinderen waar buiten spelen centraal staat", vertelt zij. ,,Omdat die er niet was hebben ze zelf een BSO opgericht. Bij Wijs is buiten spelen echt een belangrijk onderdeel van de dag. Je zult bij ons geen tablets of televisies aantreffen."

VALLEN ,,Buitenspelen ontwikkelt de motoriek van een kind", weet Forrer. ,,Het leert kruipen, balanceren, springen, hangen, klimmen, ontwijken en nog veel meer. Kortom een kind leert zijn lichaam kennen met alle mogelijkheden en onmogelijkheden die het heeft. Het is heel belangrijk om te oefenen, want dat vermindert de kans op ongelukken." Juist nu buitenspelen niet altijd vanzelfsprekend is, vindt Forrer het belangrijk om de nadruk te leggen op het belang van buitenspelen.

,,Toen ik zelf nog kind was, waren er nauwelijks computers, geen tablets of mobiele telefoons. Dus wij waren altijd buiten aan het spelen. Dat is nu helaas anders."BSO Wijs zorgt ervoor dat kinderen veel buiten spelen. ,,Ook als het koud is kun je buiten spelen. Je trekt je jas aan en gaat lekker veel bewegen. Dan word je wel warm", vindt Forrer. ,,Ik vind dat nog steeds heerlijk. Uit onderzoek blijkt dat sociale vaardigheden ook tot ontwikkeling komen tijdens buitenspelen. Ze ontmoeten andere kinderen, spelen samen en leren zelf om te gaan met het oplossen van ruzies." Forrer vindt het wel belangrijk dat het kind zich prettig en veilig voelt bij actief buiten spelen. ,,Niet iedereen is hetzelfde. Dus er zijn ook kinderen die buiten spelen niet zien zitten. In dat geval raden we ouders aan naar een andere oplossing uit te kijken."

OUDERS WELKOM Tijdens de Winterspelen kunnen kinderen en ouders niet alleen kennis maken met BSO Wijs, ook zullen er diverse activiteiten worden georganiseerd voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar. ,,En natuurlijk zijn ook de ouders van harte welkom. We hebben een survivalbaan, je kan gezekerd boomklimmen en doen diverse spelletjes", legt Forrer uit. ,,Overigens is het voor ons heel normaal om op een veilige manier met kinderen in bomen te klimmen. Dat doen we vaker."

BSO Wijs is gevestigd in kinderboerderij 't Woelige Nest in Driebergen. ,,Hierdoor kunnen we kinderen ook met dieren leren omgaan", aldus Forrer.BSO Wijs heeft ook vestigingen in Utrecht, Ede en Vianen. ,,In Vianen is al een Winterspelen georganiseerd. Daar kwamen veel kinderen op af", weet Helen Forrer, die zelf hoopt op zo'n honderd deelnemers. Volgens Forrer doet BSO Wijs meer dan kinderen opvangen. ,,We zijn ook maatschappelijk betrokken. Organisaties die meer willen weten over onze activiteiten nodig ik van harte uit om contact met ons op te nemen."

De Winterspelen duren van 14:00 tot 17:00 uur. Wie meer informatie wil over BSO Wijs of de Winterspelen kan terecht op www.bsowijs.nl. Voor meer informatie over de andere activiteiten en maatschappelijke betrokkenheid kunt u contact opnemen met Helen Forrer via helen@bsowijs.nl of 06-80186208.