• De dames die verantwoordelijk zijn voor de Cantina: Natasja van Heusen en Marja Naus.

    Corina Blommendaal

'Bruisende plek voor iedereen'

DOORN De Cantina in Doorn is een ideale plaats om een workshop te geven, te werken, samen te 'soepen', te biljarten. De vroegere kantine van het Cultuurhuis is gratis beschikbaar voor iedereen. Deze pilot van de gemeente, die al vanaf juni loopt, slaat prima aan.

Corina Blommendaal

De gemeente heeft als doel dat de Cantina een bruisende plek wordt voor iedereen op de Utrechtse Heuvelrug. ,,Activiteiten om te ontmoeten, te leren, creatief bezig te zijn, spelletjes te doen, noem maar op", vertelt Marja Naus. Samen met Natasja Van Heusen coördineert zij de activiteiten in de Cantina.

,,In juni vorig jaar is er een pilot opgestart door de Cantina te openen: door de Heuvelrug, voor de Heuvelrug. Iedereen mag binnen komen lopen, er is gratis koffie en thee, er staan spelletjes, er is een biljarttafel die gebruikt kan worden. Verder zitten hier taalcoaches met hun leerlingen en mensen vanuit het sociale dorpsteam voor vragen in het kader van 'grip op geld' of andere dingen. Zolang er plek is, kan je aanschuiven."

ZOUTE INVAL De Cantina leent zich goed voor activiteiten, zoals alles wat de Zoute Inval organiseert. Dit is een wekelijkse ontmoetingsbijeenkomst voor volwassenen, georganiseerd door de Bibliotheek Z-O-U-T, samen met lokale partijen. Zoals een interactieve lezing, door een reisleider en schrijver van reisboeken die samen met het publiek een cruise samen gaat stellen. Maar ook het handwerkcafé wat hier iedere twee weken op woensdagochtend is, spreekuur voor hulp bij computerproblemen, workshops zoals creatief schrijven, schilderen, verhalen vertellen. ,,Sinds kort staat er een biljarttafel, waar liefhebbers naar hartenlust kunnen biljarten", zegt Naus. ,,Soms nemen vrouwen die hier handwerken hun man mee, zodat zij kunnen biljarten."

CATERINGMOGELIJKHEDEN Omdat de Cantina vroeger de kantine was voor de medewerkers van de gemeente, staat er een complete keuken met uitgiftebalie.

,,Daardoor kunnen mensen zelf spullen meenemen om klaar te maken, bijvoorbeeld broodjes bij een workshop, maar ook een cateraar laten komen. En koffie en thee is er sowieso, gratis beschikbaar. Het enige dat wij vragen is kopjes en andere dingen na afloop even af te wassen en gebruikte ruimte opgeruimd achter te laten. Een groot voordeel is dat het centraal ligt, een fijne plek is en gratis beschikbaar is", vertelt Natasja van Heusen.

,,Het enige is dat reserveren nodig is voor als je bijvoorbeeld een workshop wilt geven, waarvoor je de grote tafel nodig hebt. De ruimte bestaat uit een aantal tafels met vier stoelen, een grote tafel met ongeveer twaalf stoelen en twee banken. In totaal is er wel plaats voor bijna veertig mensen."

SAMEN SOEPEN Sinds kort is er iedere vrijdag de activiteit 'Samen Soepen', waar vanaf 10.00 uur een aantal dames van Kwintes aanwezig zijn en kunnen mensen gezamenlijk soep komen maken, die daarna samen gegeten wordt tussen 12.00 en 13.00 uur. Iedereen kan gewoon binnen komen lopen, het is heel gezellig.

Er komen steeds meer mensen af op de Cantina en naar verwachting zal de pilot zeker worden voortgezet. Het is een mooie manier om eenzaamheid te doorbreken, sociaal actief te kunnen zijn maar ook laagdrempelige mogelijkheden te bieden voor ondernemers of anderen die een workshop willen geven. Het Cultuurhuis heeft hiermee echt de sociale functie gekregen die destijds de bedoeling was.

ACTIVITEIT Reserveren voor een leuke activiteit? Mail naar cantinadoorn@bibliotheekzout.nl.