• Mieke Kuijper (l) en Liesbeth Faber (r) aan tafel in Allemanswaard.

    Wilco Willemse

'Bruisende Allemanswaard voor iedereen goed'

AMERONGEN De 'Dialoogtafel' is een bekende methodiek die uitnodigt tot het hebben van een goed gesprek met je tafelgenoten. In de Week van de Dialoog, 2 tot 11 november, houdt Bibliotheek Z-O-U-T een dialoogtafel in Multifunctioneel Centrum Allemanswaard en wel op dinsdag 6 november. Iedereen die zich betrokken voelt bij Amerongen is van harte uitgenodigd om aan te schuiven.

Wilco Willemse

De basistaak van de bibliotheek, het uitlenen van boeken, wordt steeds minder groot. Minder mensen lezen een boek en ook de opkomst van e-books is niet bevorderlijk voor de bieb. Liesbeth Faber werkt bij Bibliotheek Z-O-U-T: ,,De functie van de bieb is anders geworden. Waar voorheen elk kind standaard een abonnement had en op woensdagmiddag boeken kwam lenen, merken we dat dat nu anders is. Gelukkig vinden nog steeds veel mensen de weg naar de bieb voor een boek, maar we nemen ook een andere rol in de maatschappij. Die van ontmoetingsplek en plaats om te leren en werken. Zo is er een Leersum, de plaats waar ik vaak werk, een grote groep mensen die aanschuift bij de zoute inval. Wekelijks doen ze leuke activiteiten met elkaar en soms organiseren we lezingen of handwerkochtenden. Ook is er taalhuis, werken we samen met het dorpsnetwerk en bieden we plaats aan de Tijdlijn van Leersum."

ALLEMANSWAARD Samen met haar collega's heeft Faber regelmatig overleg over de ontwikkeling van activiteiten binnen de verschillende Z-O-U-T vestigingen. ,,Zo kwam de situatie in Amerongen ter sprake", aldus Mieke Kuijper, collega van Faber en werkzaam in de bibliotheek in Amerongen. ,,Allemanswaard, het gebouw waar de bieb gevestigd is, is een prachtige en nog hartstikke nieuwe locatie. Niet alleen de bibliotheek is er gevestigd, maar ook de sporthal, jeugdjongerenwerk en natuurlijk de Proloog met horeca en theater. Wij zitten precies in het midden, vanuit de hoofdingang loop je letterlijk bij ons binnen. Geen muren, geen deuren, gewoon in de open ruimte. We merken dat er best wat meer activiteit mag plaatsvinden in Allemanswaard en denken graag mee over hoe dat bereikt kan worden. Zo ontstond het idee van de 'Dialoogtafel'."

De medewerkers van Z-O-U-T waren eerder in aanraking gekomen met het concept van de dialoogtafel en herkende zo een kans voor Allemanswaard.

INDIVIDUEN Kuijper: ,,Iedereen in Amerongen zou veel baat kunnen hebben bij een bruisende Allemanswaard, zowel individuen als groepen, verenigingen en commerciële bedrijven. Dus vragen we nu aan belangstellenden om aan te schuiven en met ons mee te praten. Een dialoogtafel telt maximaal acht deelnemers en een tafelbegeleider die zorgt voor een open, uitnodigend en veilig gesprek.

Eén van de tafelbegeleiders is onze directeur, Mariet Wolterbeek. In vier rondes, kennismaken, delen, dromen en doen, nemen we de situatie Allemanswaard onder de loep. Door mensen buiten je eigen kring te ontmoeten, naar elkaar te luisteren, vanuit verschillende perspectieven te kijken en ervaringen te delen, ontstaan hopelijk nieuwe inzichten over het gebruik van Allemanswaard. We hopen op een grote diversiteit aan deelnemers. Als de opzet slaagt, gaan we zeker kijken of we het concept van de Dialoogtafel vaker en op andere plekken kunnen inzetten."

Dorpswethouder van Amerongen, Gerrit Boonzaaijer, opent de Dialoogtafel en geeft een korte introductie. Aanmelden is niet noodzakelijk, maar wel prettig. Dat kan via amerongen@bibliotheekzout.nl of telefoonnummer 0343-453587.