• De Brouwertjes zijn klaar voor het Bloemencorso

    Marc Satijn

'Brouwertjes' springen in het diepe

LEERSUM De 64e editie van het Leersumse Bloemencorso belooft grootser te worden dan ooit. Ieder jaar weer beginnen diverse bouwgroepen met het opbouwen van hun mooiste praalwagen, die op 20 augustus tijdens het bekende corso zal worden getoond. Debutant dit jaar is bouwgroep 'De Brouwertjes', die aan de slag gaan met een jeugdwagen.

Marc Satijn

 

De gehele familie Brouwer - bestaande uit Esther, Johnny, Wendy, Marcel, Corianne en Tessa - heeft nog nooit écht meegedaan aan het Bloemencorso. ,,Eigenlijk gingen wij er wel ieder jaar even kijken, maar deelnemen aan een bouwgroep hebben wij nooit gedaan", vertelt de familie. Het was dan ook Tessa die het initiatief nam om te starten met het bouwen van een wagen, aangezien zij dit jaar ervaring had opgedaan tijdens carnaval.

 

JEUGD Volgens Wendy wordt het naar mate de kinderen ouder worden ook leuker om deel te nemen als bouwgroep. Mede daarom doen doen De Bouwertjes dit jaar mee in de categorie 'Jeugdwagens', waarbij Lotte (6), Thijs (3), Amy (3), Robin (1) en de 5 maanden oude Zoë als koeien zullen figureren tijdens de rondgang door het centrum. De twaalfjarige Rik weet nog niet zo goed of hij mee gaat doen, maar volgens zijn familie raakt hij vanzelf besmet met het corsovirus.

 

BOERDERIJ Aangezien de helft van de familie woonachtig is op een boerderij, heeft de bouwgroep er gezamenlijk voor gekozen om bovenop een platte hooiwagen een ware boerderij - van scratch af aan - te bouwen van een kleine zeventig vierkante meter, die voortgetrokken zal gaan worden door een kleine trekker. ,,We hebben er zelfs een draaiend element in gemaakt", vertellen de bouwers trots, die hun doelstelling hoog leggen: ,,We gaan voor de prijzen", zeggen ze lachend. Zelf zullen de bouwers naast en achter de kar gaan lopen in speciale shirtjes. 

 

ERVARING Ondanks de gedrevenheid om te winnen is deelname voor de familie vooral erg 'gezellig'. ,,Alleen we hebben geen idee wat ons te wachten staat", vertellen ze zonder enige zenuwen. ,,We beginnen direct met konten en plakken zodra wij de bloemen binnen hebben, maar hoe lang wij er mee bezig zullen zijn, geen idee. We hebben nul ervaring, we hebben ook geen idee hoe wij moeten konten." 

 

Het winnen van een prijs zal volgens Esth Brouwer dan ook niet alleen in de wagen zelf zitten. ,,We gooien al onze charmes in de strijd en hebben uiteraard de leukste kinderen", vertelt de Leersummer vol zelfvertrouwen. Johnny is zelf meer geïnteresseerd in de voorbereidingen. ,,Het gaat gewoon heel gezellig worden, uiteraard met een 'kratje' erbij", aldus Johnny, die er vanuit gaat dat er bij het konten en plakken nog wel hulptroepen zullen komen. 

 

CARNAVAL Toch moet de wagen van 'De Brouwertjes' multifunctioneel gaan worden. ,,Na het Bloemencorso zullen wij hem ook gaan gebruiken als carnavalswagen", vertelt Corianne, die wel had vernomen dat het wellicht handiger was om die twee evenementen om te draaien. ,,Het is nu maar afwachten hoe de wagen onder de bloemen vandaan komt", vertelt ze twijfelend.

Op welke plek de debuterende bouwgroep dit jaar zal eindigen zal moeten blijken. ,,Mocht het bevallen, dan doen wij zeker volgend jaar weer mee", zeggen ze stellig. Voorlopig is de wagen al in zijn gereedheid aan de Amerongerwetering en hoeft er allen nog gekont en geplakt te gaan worden.