• Wethouder Gerrit Boonzaaijer

    Archief BDUmedia

'Brandweerkazerne te duur'

MAARN De gemeenteraad is nog niet akkoord gegaan met de budgetoverschrijding voor de nieuwe brandweerkazerne. Het college wil 3,5 ton extra uitgeven, omdat geen enkele aannemer de kazerne aan de Tuindorpweg voor 1,5 miljoen euro kan bouwen.

Michiel Schaaij

Maar veel partijen twijfelen of ze nogmaals de portemonnee voor de Maarnse kazerne willen trekken.

KRITIEK De kritiek was niet van de lucht toen wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) de mislukte aanbesteding donderdagavond aan de Heuvelrugpolitiek voorlegde. Zo wilde het Maarnse raadslid Gera Hensbergen (BVH) weten waarom het college er zo'n groot bedrag naast bleek te zitten. Haar plaatsgenoot Evert de Boer (VVD) vroeg zich af of er vooraf wel een gedegen kostenraming had plaatsgevonden.

SCHULDENPOST Volgens De Boer zou het beter zijn als de gemeente het ontwerp en het materiaalgebruik zodanig zou aanpassen, dat de nieuwe kazerne binnen het oorspronkelijke budget gebouwd kan worden. Ook commissielid Johan Klaassen (D66) staat niet te popelen om extra geld beschikbaar te stellen. ,,We gunnen de brandweer een mooi en vooral functioneel gebouw, maar niet ten koste van een hogere schuldenpost", aldus Klaassen.

LEGO KAZERNE Wethouder Boonzaaijer zei de teleurstelling van de raadsleden te delen, maar hield desondanks vast aan een verhoging van het budget. Het idee van Ingrid Okhuijsen (Groen Links/PvdA) om helemaal opnieuw te beginnen met een prefab-constructie en op die manier geld te besparen, wees de wethouder van de hand. Volgens Boonzaaijer heeft de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) geen Lego brandweerkazernes in de aanbieding.

VERTRAGING In grote lijnen wil het college vasthouden aan het oorspronkelijke ontwerp. Boonzaaijer: ,,Als er verder wordt versoberd, gaat dat ten koste van onze ambities op het gebied van duurzaamheid. Dat vind ik geen goed idee, want de gemeente heeft een voorbeeldfunctie." De wethouder wil nu zo snel mogelijk extra geld om de nieuwe aanbesteding uit te kunnen schrijven en de opgelopen vertraging beperkt te houden. Of de gemeenteraad door de bocht gaat, zal op 19 december blijken.