• Foto: Paul Nolens/BDU

Bouw brandweerkazerne mag duurder uitvallen

MAARN De gemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is akkoord met het extra budget van 350.000 euro dat nodig is voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne in Maarn. Eerder werd al bekend dat de eerder beoogde bouwsom van ruim 1,5 miljoen euro de kosten van de realisatie niet zou dekken en dat het bedrag fors hoger uit zou vallen. Het besluit werd met grote vreugde en een luid applaus ontvangen door de brandweerlieden van de Maarnse en Maarsbergse korpsen.

Marc Satijn

Het extra bedrag bleek noodzakelijk omdat geen enkele aannemer de kazerne aan de Tuindorpweg voor 1,5 miljoen euro kon bouwen, een voldongen feit die de Gemeenteraad schoorvoetend akkoord deed geven. ,,Ik wil de architect complimenteren, maar zou hem juist moeten beboeten. Hij heeft zich niet aan de opdracht gehouden. Hij had dit moeten bouwen voor 1,7 miljoen en een beetje, maar het is nu meer dan 2 miljoen euro geworden... Het zou voor minder moeten kunnen", stelt D66-raadslid Cosman Blaauw, die ondanks de kritische woorden toch akkoord ging.

KNARSETANDEND Volgens SP'er Jasper van Geijtenbeek is de kwestie er geen één om grappen over te maken, maar 'bittere noodzaak'. ,,Ik zie dan ook geen ruimte om ergens anders te schaven", aldus de SP'er die naar eigen zeggen ook knarsetandend akkoord ging.

AANBESTEDING Met de extra kosten wordt de kazerne gebouwd conform hoge duurzame normen, waarmee de gemeenteraad vasthoudt aan de eigen ambities op dit vlak. Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) gaat nu opnieuw een aanbesteding uitschrijven, tot verbazing van zijn partijgenoot Gert Jan van den Brink. ,,Volgens de aanbesteding hadden wij binnen een bepaald termijn moeten reageren. Wegens het niet toereikend zijn van het krediet konden wij niet gunnen... Daarom moeten wij opnieuw aanbesteden", aldus Boonzaaijer, die hoe-dan-ook wil realiseren in 2017. Dan zal het nieuwe kazernegebouw moeten verschijnen naast restaurant 't Vosje langs de Tuindorpweg.