• Zo gaat Beukenstein er in de toekomst uitzien.

    ISZ De Brug

Bouw Beukenstein in januari van start

DRIEBERGEN Na jaren van voorbereiding wordt er binnenkort dan echt gebouwd aan de nieuwbouw op landgoed Beukenstein in Driebergen. Op dit moment is men druk bezig geweest met de laatste voorbereiding van de grond op het terrein. In de loop van januari zullen de funderingspanelen worden geplaatst en kan de bouw echt beginnen.

Danny van der Linden

Bijzonder is dat de palen voor de fundering niet door heiwerk in de grond komen, maar dat deze worden geboord. In totaal gaat het om tweehonderdzestig palen van veertien meter lang die de grond in zullen gaan.

TUINEN EN TERRASSEN ,,Het nieuwe Landgoed Beukenstein wordt een toekomstbestendige woon- en zorgvoorziening voor kwetsbare ouderen, zoals mensen met dementie of een lichamelijke beperking en andere zorgvragen waarvoor een indicatie en zorg met verblijf nodig is", vertelt Liselotte de Bruijn namens zorgorganisatie De Brug. ,,Landgoed Beukenstein biedt straks ruimte aan ruim honderd mensen. Zo worden er tien woningen gerealiseerd waar mensen met dementie in kleine groepen van zeven of acht personen kunnen wonen. Dit kleinschalig wonen concept richt zich op het leven in een huishouden, net als thuis, met een gemeenschappelijke huiskamer en buitenruimte." Er worden tuinen en terrassen aangelegd om het verblijf in de instelling zo aangenaam mogelijk te maken.

Bijzonder is dat elke bewoner in deze groepswoningen beschikken over een eigen slaapkamer en een eigen sanitaire ruimte. ,,Daarnaast worden er zogenaamde hofwoningen gebouwd. Dit zijn appartementen met een of twee kamers met eigen entree en sanitair, zo mogelijk ook voor echtparen", aldus De Bruijn die als communicatiespecialist aan De Brug verbonden is.

LANDHUISSTIJL Fijn is dat de nieuwsbouw, die straks bestaat uit één hoofdgebouw en twee bijgebouwen, geheel in landhuisstijl wordt uitgevoerd, waardoor het veel beter past in de bosrijke omgeving en de overige panden in de buurt. ,,Het oude Beukenstein was toch wel een echte blokkendoos, rechttoe rechtaan, vast heel praktisch in die tijd, maar aan de buitenzijde sfeerloos en saai", zegt De Bruijn. ,,Een landhuisstijl kenmerkt zich als een romantische stijl met landschappelijke kenmerken. En niet alleen wordt aandacht besteed aan de gebouwen zelf maar ook de tuin wordt bij het ontwerp betrokken. Op die manier vormt de hele locatie straks een mooi geheel, passend bij de omgeving."

Niet alleen wordt er aandacht besteed aan de buitenkant van deze locatie, ook over de binnenkant is met zorg nagedacht. Bij binnenkomst in het hoofdgebouw, kom je terecht in een lichte, ruime lobby. Een ruimte die een luxe vorm van rust en eenvoud uitstraalt. De lobby is het hart van het nieuwe Landgoed Beukenstein en biedt een fijne plek om elkaar te ontmoeten en gezellig samen te zijn.  De lobby speelt ook een cruciale rol om buiten met binnen te verbinden. Grote raampartijen zorgen voor veel licht en goed zicht op de tuin. Ook komt er een sfeervolle brasserie waar het aantrekkelijk is plaats te nemen in een van de aantrekkelijke zitjes en te genieten van heerlijk eten of drinken. Ook wijkbewoners zijn natuurlijk van harte welkom. In deze ruimte kunnen ook allerlei andere activiteiten plaatsvinden ter ondersteuning van het wonen en (verenigings)leven op Beukenstein.

INFORMATIEBORDEN Wie meer wil zien van de ontwikkeling van Beukenstein kan terecht op www.iszdebrug.nl of op de facebookpagina van de zorgorganisatie. Op de locaties van De Brug, Nassau Odijckhof in Driebergen en Het Woonoord in Doorn worden informatieborden ingericht waar u sfeerimpressies, bouwtekeningen en foto's van de bouw kunt zien. Deze informatieborden zijn vanaf begin januari beschikbaar.