• Marc Satijn

Boschwijk heropent na verbouwing

DOORN Werkplaats Boschwijk opent op 19 juni weer haar deuren aan de Boswijklaan in Doorn, na een grondige verbouwing van meer dan een half jaar. De werkplaats is onderdeel van Bartimeus, een instelling voor slechtziende- en blinde mensen, en functioneert als dagbesteding. ,,De cliënten werken hier op diverse afdelingen, zoals een kaart- en zeepmakerij, een bakkerij en een houtbewerking", aldus teamleider Gert Sijl.

Marc Satijn

Op 1 december vorig jaar sloot de werkplaats haar deuren en werd er achter de schermen hard gewerkt aan een vernieuwing van het pand, dat al sinds 1995 in de wijk Boswijk staat. ,,Wij hebben tijdelijk in het hoofdgebouw op het terrein van Bartimeus aan de Oude Arnhemse Bovenweg gezeten, die op de nominatie stond om gesloopt te worden. Die sloop is echter voor ons met driekwart jaar uitgesteld", ligt Sijl toe.

BLIJ Volgens de teamleider zijn de cliënten enorm blij dat ze weer terug mogen naar hun vertrouwde werkplek. ,,De werkplaats ligt niet voor niets buiten het terrein; cliënten gaan dan écht naar hun werk toe... weg van huis."

PRODUCTEN Ook in het vernieuwde gebouw worden de cliënten begeleid door professionele medewerkers en vrijwilligers, met kennis op het gebied van zorg en begeleiding en inhoudelijke productkennis. Dat is nodig, want binnen de werkplaats worden veel producten handgemaakt en verlenen ze diverse diensten. ,,Nieuw is ons sierraden-atelier, waar de cliënten kunnen freubelen aan mooie sierraden", vertelt Sijl vol enthousiasme.

VERNIEUWING Naast de isolatie van het dak, de aanpak van de buitengevel en de vernieuwing van de toiletten zijn ook de bestaande afdelingen grondig aangepakt. Zo krijgt de autowasserij een nieuwe lift, is er voor de afdeling natuursteen een buitenruimte gecreëerd en voldoet de keuken weer aan alle HCCP-normen. ,,Ook onze afdeling houtbewerking is veiliger geworden, aangezien de machines meer uit elkaar zijn gezet", verklaart de teamleider. ,,Eigenlijk hebben we na deze verbouwing alle bruikbare oppervlakte optimaal benut."

VERKOOP Nu de werkplek weer klaar is voor de toekomst hoopt Sijl een persoonlijke ambitie te kunnen vervullen. ,,Wij zijn als werkplaats al gegroeid van vijftig naar tachtig cliënten, maar hoe mooi is het als er straks honderd mensen rondlopen", aldus de teamleider. Daarnaast hoopt hij dat meer mensen uit de omgeving straks de werkplaats weten te vinden.

,,Alle producten zijn -naast bij het winkeltje 't Ogenblikje op het terrein van Bartimeus- ook bij ons te koop. Iedereen kan terecht voor leuke cadeauartikelen, vers brood en banket, natuursteenproducten, haardhout en nog veel meer. Er komt een speciale kassa met groot scherm, zodat de cliënten het afrekenproces -inclusief pinnen- kunnen doorlopen: dus van de grondstof tot de verkoop."

AUTO WASSEN Om de autowasserij meer te promoten zullen de medewerkers van Boschwijk tijdens het festival Food -10 en 11 juni in de Moestuin van Bartimeus- flyers uitdelen met een speciale actie. ,,Voor 10 euro kunnen bezoekers hun auto laten wassen én uitzuigen, tegen inlevering van de flyer. Iedereen kan gewoon langskomen met zijn auto, maar het maken van een afspraak is wel aan te raden. Je bent namelijk wel een ochtend of middag de auto kwijt, maar wij hebben een gratis leenfiets beschikbaar!" De werkplaats is te vinden aan de Boswijklaan 44 in Doorn.