• Bedrijvigheid bij het Bosbad ter verduurzaming van de exploitatie.

    Edith Hazelzet

Bosbad beter toegankelijk en duurzamer

LEERSUM Met vier warmtepompen, aanvullende zonnepanelen, een nieuwe, stroeve vloer in het douchegebouw, plus een aparte toilet- en doucheruimte voor mindervaliden, gaat het Bosbad Leersum goed uitgerust het nieuwe seizoen in. Tijdens de voorverkoop op zaterdag 30 maart kunnen liefhebbers van techniek hun hart ophalen met een kijkje achter de schermen van het Bosbad.

Edith Hazelzet

De investeringen maken deel uit van het driejarig programma 'Bosbad Vitaal' waarmee het bestuur het familiebad toekomstbestendig wil maken. Tot aan het vijftigjarig bestaan in 2021 wordt er toegewerkt naar een accommodatie die technisch up-to-date en goed onderhouden is.

DUURZAMER ,,Dit jaar willen we vooral duurzaamheid en toegankelijkheid bevorderen", vertelt algemeen bestuurslid Joke van Putten. ,,Om minder aardgas te gebruiken, hebben we op het dak van het douchegebouw vier warmtepompen laten installeren. Hiermee wordt het zwemwater gelijkmatiger verwarmd en hoeven de ketels veel minder vaak bij te springen."

MIVA In samenspraak met de gemeente is er gewerkt aan een betere toegankelijkheid voor mindervaliden: ,,De ruimte direct onder de badmeesterstoren is omgebouwd tot een royale toilet-, douche- en omkleedgelegenheid volgens de MIVA-normen. We installeren ook een zwembadlift bij het wedstrijdbad om gasten te helpen het water in en uit te komen. Wellicht stellen we nog speciale uren in op rustige momenten zodat we echt de tijd hebben om even te helpen, als dat nodig is." Wie slecht ter been is, kan zoals altijd door het personeel boven worden opgehaald met het golfkarretje.

VERHOGING Onder andere de opbrengsten van de hete zomer van 2018 worden voor deze investeringen ingezet. Penningmeester Pieter Nijman: ,,We hadden vijftig procent meer bezoekers, dus de vorig jaar ingezette verduurzaming trekken we door. Met de nieuwe ketels van vorig seizoen, nog meer zonnepanelen en de warmtepompen gaat onze energierekening nog verder omlaag."

Een stevige tegenvaller voor de begrotingen vanaf 2019 is het vervallen van de mogelijkheid BTW-aftrek voor stichtingen, zoals het Bosbad. ,,We hebben de prijzen van gezinsabonnementen, die relatief goedkoop waren, verhoogd maar daarmee maken we het verschil bij lange na niet goed."

ROOKVRIJ Het bestuur nam afscheid van Bosbadicoon Wim Hartemink: ,,Hij was de drijvende kracht achter de vrijwilligers. Eigenlijk was hij al weg, maar toch heeft hij nog het gras opnieuw ingezaaid, wat hard nodig was na de droogte van vorig jaar. Het rookverbod, dat we toen in verband met brandgevaar tijdelijk instelden, is nu permanent. Verder is er flink gesnoeid door leerlingen van het Vakcollege Maarsbergen, zodat de baden van boven nog mooier zichtbaar zijn", aldus Van Putten.

VOORVERKOOP De online voorverkoop voor seizoensabonnementen is al gestart en loopt tot en met 31 maart 2019. Op zaterdag 30 maart is van 10.00 tot 15.00 uur de voorverkoop aan de kassa van het Bosbad. Dan is het ook mogelijk om de (vernieuwde) techniek achter het Bosbad te bekijken. ,,Wie wil kan naar beneden lopen en toelichting krijgen over de vele aspecten van de techniek die achter het zwembad schuilgaan," nodigt Nijman uit.

,,Een kijkje in onze machinekamer is echt de moeite waard. Complimenten aan bestuurslid Eric Bédorf die alle technische vernieuwingen aanstuurt. Het loopt gesmeerd en op schema voor de opening." Aanmelden voor de techniekuitleg is niet nodig. Bosbad Leersum opent op 20 april de poorten voor het 48ste seizoen, waarin ook weer zwemlessen zullen worden aangeboden.