• BDUmedia

Boosheid over inspraak rondweg

MAARSBERGEN Inwoners en raadsleden zijn ontevreden over de inspraak rond de ondertunneling van het spoor. De gemeenteraad en de provincie kozen eerder dit jaar na een lang participatieproces voor een westelijke rondweg met gesloten Tuindorpweg. Kritiek op de besluitvorming is sindsdien niet van de lucht.

Michiel Schaaij

BESCHULDIGEN Om na te kaarten, maar vooral om te leren van wat er mogelijk fout is gegaan, schoven politici en insprekers maandagavond tijdens een raadsbijeenkomst in Doorn aan tafel. Eén van de deelnemers was inwoner Ruud Hartveld, mede-bedenker van het eerder gesneuvelde plan voor een verlengde tunnel onder de dorpskruising. Hij wees onder andere met de beschuldigende vinger naar de Heuvelrugpolitiek.

BUITENSPEL Volgens Hartveld heeft de gemeenteraad haar controlerende functie niet goed uitgevoerd. Raadsfracties voerden echter het gebrek aan informatie aan. ,,Toen de gekozen westvariant voor het eerst op tafel kwam, had de gemeenteraad geïnformeerd moeten worden", zei Dorien Schults (D66). BVH-fractieleider Sybe Streekstra sprak hardop over het ,,buitenspel zetten" van de raad.

MACHTSPOLITIEK Gedeputeerde Staten van Utrecht kregen er maandag flink van langs. De motieven van de bestuurders in het provinciehuis werden daarbij in twijfel getrokken. ,,Serieuze inspraak is nooit de bedoeling geweest van de provincie", zei Dick Schumer van de initiatiefgroep Heuvelrug in Goede Banen. Volgens Engwegbewoner Nico van As was er sprake van machtspolitiek. ,,Wie betaalt, bepaalt. Zo is het gewoon".

ONDERZOEK Inmiddels heeft het adviesbureau Twynstra Gudde uit Amersfoort de gang van zaken in opdracht van de provincie onderzocht. Maar ook dat rapport mocht maandag rekenen op een flinke lading kritiek. ,,Door het verkeerd of onvolledig weergeven van de feiten wordt van het verloop van het participatieproces een verkeerd beeld gegeven", vindt inwoner en regelmatig inspreker Berend Musegaas.

VERWARREND Volgens Peter van der Zee (VVD) moet het hele proces rond de spoortunnel een verwarrende indruk op de inwoners van Maarsbergen hebben gemaakt. Hij hoopt dat de evaluatie van de besluitvorming gevoelens van onvrede zal kunnen wegnemen. ,,Er moet rust komen in Maarsbergen, of je nou voor of tegen de ene of de andere variant bent", aldus Van der Zee.