Boonzaaijer wil ontheffing onder voorwaarden

DRIEBERGEN Burgemeester en wethouders willen meewerken aan de legalisering van privézwembad AquaMoves aan de Rijsenburgselaan 99, mits het aantal openbaar toegankelijke zwemlessen wordt teruggebracht. Bovendien mag alleen eigenaar Eva Boer er zwemlessen geven, aan maximaal acht deelnemers tegelijk. Om de overlast voor omwonenden te beperken wil wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) dat Boer haar zwemhal niet langer aanbiedt voor kinderfeestjes en andere festiviteiten.

Michiel Schaaij

De 42-jarige Driebergse zweminstructrice Boer liet vorig jaar een indoor zwembad van tien bij drie meter in haar achtertuin bouwen. Ze startte er een fitnessbedrijfje dat zwemlessen voor allerlei doelgroepen aanbiedt. Maar de opkomst van Aqua Moves schoot het grote Driebergse zwembad De Zwoer in het verkeerde keelgat. Exploitant Laco zag zijn nering in gevaar komen en diende daarom een klacht in bij de gemeente.

KLEINSCHALIG Ook sommige omwonenden zagen het nieuwe zwembad niet zitten, mede omdat het privézwembad aan de Rijsenburgselaan in strijd is met het geldende bestemmingsplan. Maar het Heuvelrugcollege vindt de komst van Aqua Moves niet extra belastend voor de wijk, vanwege het kleinschalige karakter van het zwembad. Volgens wethouder Boonzaaijer is er genoeg parkeergelegenheid op eigen terrein.

ONTHEFFING Ook staan de dichtstbijzijnde woningen op voldoende afstand en vinden alle activiteiten binnen in het zwembad plaats. Volgens de wethouder is het grootste punt van overlast voor de buurt weggenomen, nu Boer de jeu de boulesbaan in haar tuin heeft gesloten. Daarom is Boer een ontheffing onder voorwaarden in het vooruitzicht gesteld. Boonzaaijer wil de overtreding van de regels voor vergunningvrij bouwen door de vingers zien.

BEZWAAR Overigens verwacht de gemeente wel dat de exploitant van zwembad De Zwoer een bezwaar zal indienen. Maar het risico dat Laco in het gelijk zal worden gesteld, is volgens een ambtelijk advies aan het college niet erg groot. Het verzet van De Zwoer berust vooral op de angst voor het verlies aan klanten en omzet door de nieuwe concurrent. Initiatiefnemer Eva Boer zegt blij te zijn met de aangekondigde ontheffing, maar wil nog met de gemeente overleggen over de precieze details.