Boeren willen sneller internet

HEUVELRUG De kans is groot dat het buitengebied over een paar jaar sneller internet heeft dan de meeste Heuvelrugkernen. Recente onderzoek door Gebiedscoöperatie O-gen heeft uitgewezen dat er voldoende belangstelling lijkt te zijn onder bewoners en agrarische bedrijven in de buitengebieden. Dat heeft wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) donderdagavond tijdens een raadsbijeenkomst bekendgemaakt.

Michiel Schaaij

GLASVEZEL Over anderhalf jaar zou de spa de grond in kunnen voor de aanleg van glasvezelverbindingen, aldus de wethouder. Behalve voor de inwoners van het landelijke gebied is snel internet ook voor de economische bedrijvigheid van belang. ,,Het uploaden van je melkrobot via ASDL of het mobiele 4G-netwerk is niet te doen", zei Boonzaaijer.

HAALBAARHEID De Heuvelrugpolitiek lijkt het belang van breedband internet in de buitengebieden te onderkennen. Boonzaaijer loodste het voorstel om maximaal veertigduizend euro voor de voorbereiding uit te trekken zonder noemenswaardige kritiek door de raadscommissie. Daarnaast wordt het achttienduizend euro kostende haalbaarheidsonderzoek betaald uit het nieuwe gemeentebudget voor economische ontwikkeling.

BUITEN DE BOOT Opmerkelijk was donderdagavond het relaas van inspreekster Annechien Ingen Housz, die als bewoonster van de Jan Ligthartlaan buiten de boot dreigt te vallen. Het Doornse glasvezelnet van Caiway - tot dusver het enige in Utrechtse Heuvelrug - beslaat maar een klein deel van de Jan Ligthartlaan. Tijdens de aanleg kon Ingen Housz een dag lang haar eigen huis niet bereiken. Maar net als een aantal andere woningen aan de laan werd ze zelf niet aangesloten.

AANPASSEN Volgens Caiway behoort een deel van de Jan Ligthartlaan kennelijk tot het landelijk gebied, maar in de plannen van O-gen worden de betreffende huizen juist niet tot het buitengebied gerekend. En dus dreigen de bewoners van snel internet verstoken te blijven. Het pleidooi van Ingen Housz om het plan op dat punt aan te passen, vond gehoor bij zowel de raadsleden als de wethouder. Die beloofde om samen met de gebiedscoöperatie naar een oplossing voor de Jan Ligthartlaan te gaan zoeken.

EVENREDIG Gebiedscoöperatie O-gen begon eerder dit jaar met het onderzoek naar de mogelijkheid om door middel van glasvezelkabels breedband internet in de buitengebieden van Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Bunnik, Houten, en Leusden te realiseren. Elke gemeente draagt een evenredig deel van de onderzoekskosten. Utrechtse Heuvelrug is met 1774 potentiële aansluitingen de grootste deelnemer aan het project.