• Corina Blommendaal

Boekencollectie WO 1 naar Museum Huis Doorn

DOORN Museum Huis Doorn heeft een grote collectie boeken van de Western Front Association Nederland (WFA) in bruikleen gekregen. Hiermee wordt het documentatiecentrum in het poortgebouw van Huis Doorn flink uitgebreid.

Corina Blommendaal

De officiële overdracht van de collectie was onderdeel van een feestelijke bijeenkomst in De Koningshof afgelopen zaterdag. WFA is een professionele vereniging die zich bezighoudt met de thematiek van de Eerste Wereldoorlog. Van de ruim driehonderd leden was een groot deel naar deze bijeenkomst gekomen om na de ondertekening het nieuwe onderkomen van de boekencollectie te bekijken.

BIJZONDERE COLLECTIE Herman Sietsma, directeur en bestuurder van Huis Doorn, noemt het in zijn speech een grote eer dat WFA de waardevolle collectie aan Huis Doorn toevertrouwt. ,,Deze langdurige bruikleen betekent veel voor ons. De collectie bestaat uit meer dan tweeduizend bijzondere boeken, geïllustreerde tijdschriften en documenten voornamelijk uit de periode 1914-1918. Hiermee is er nog veel meer informatie in ons documentatiecentrum beschikbaar dan voorheen."

GERENOVEERD POORTGEBOUW Mede dankzij demissionair minister Bussemaker is het Poortgebouw van Huis Doorn onlangs gerestaureerd. ,,Met alle elementen die er zijn, krijgt Huis Doorn steeds meer de functie die wij voor ogen hebben als Eerste Wereldoorlog-museum. Graag bieden wij u de mogelijkheid om elkaar hier te ontmoeten en daarom heet ik u hartelijk welkom in het poortgebouw", benadrukt Sietsma tijdens zijn speech. ,,Het is voortreffelijk geschikt voor dit soort doeleinden en een schitterende locatie om naar hartenlust te studeren. Ook studenten, familieleden, kinderen en kleinkinderen zijn welkom: iedereen die zich met de Eerste Wereldoorlog kan hier terecht."

INZET VRIJWILLIGERS Roger Rossmeisl, voorzitter van WFA, maakte vervolgens van de gelegenheid gebruik om alle vrijwilligers in het zonnetje te zetten. ,,Er zijn zoveel mensen die zich hebben ingezet om dit tot stand te laten komen: het regelen van deze bruikleen, het in- en uitpakken van alle boeken en het opstellen van het bruikleencontract. Dit zijn de mensen waar het om gaat. Ik wil jullie allemaal naar voren halen en jullie ontzettend bedanken met een groot applaus en een mooie bos bloemen."

LEESZALEN Het documentatiecentrum van Museum Huis Doorn heeft twee leeszalen. De historische bibliotheek van de laatste Duitse Keizer Wilhelm II en de Eerste Wereldoorlog bibliotheek. Veel van de collectie die al aanwezig was bestaat uit vele schenkingen en bruiklenen. De collecties in het documentatiecentrum zijn vanaf 1 maart 2018 toegankelijk op woensdagmiddag en elke eerste zaterdag van de maand van 13.00 uur tot 16.00 uur. Voor het raadplegen van de collectie kan men zich tot twee dagen van tevoren aanmelden bij Museum Huis Doorn via info@huisdoorn.nl.