• Plein 1923 in Doorn

    Marc Satijn

Bloemenrel nog niet voorbij

DOORN Bloemenverkoper Ton Smeitink mag zijn bloemen gaan verkopen op het Doornse Plein 1923, zo blijkt uit een heroverwogen besluit van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Daarmee zet de gemeente verkoper Geert Bruygom - die tot vorige week zaterdag nog op het plein te vinden was - buiten spel. Hij zal dan ook in hoger beroep gaan tegen het besluit.

Marc Satijn

Door een foutief uitgevoerd beleid van de gemeente werd de standplaats aan beide bloemisten toegewezen, waardoor de zaak - na een bezwaar en een rechtszaak - in april 2015 naar de Raad van State (RvS) ging. Dit resulteerde in een uitspraak: de gemeente moest opnieuw een belangenafweging maken. Een door de gemeente aangewezen commissie - bestaande uit drie personen - moest deze afweging maken op basis van vier punten: assortiment, presentatie, positionering en de samenwerking met omliggende winkeliers.

SMEITINK ,,Ik ben erg blij dat we nu zo ver zijn. Ik vond dat ik tekortgedaan was... ik heb nu gekregen waar ik recht op had", vindt Smeitink, die uit alle beoordelingen van de adviescommissie als beste uit de bus kwam. Volgens het besluit wordt de betreffende vergunning vanaf aanstaande zaterdag afgegeven. ,,Vanaf 12 maart staat mijn zoon Jelle op het plein", vertelt Smeitink tevreden.

Wethouder Jan Willem van Dongen (D66) is blij dat er nu een uitkomst ligt en hij wil stoppen met achterom kijken. Wel vindt hij dat de gemeente zich goed aan het beleid heeft gehouden en heeft hij met de aanstelling van de beoordelingscommissie naar eigen zeggen goed gereageerd op de uitspraak van de RvS.

HOGER BEROEP Bruygom laat het er zeker niet bij zitten en gaat in hoger beroep. ,,Eerder gaf de RvS mij op alle punten gelijk, maar moest de gemeente uiteindelijk door slordigheden een nieuw besluit nemen." Hij kan dan ook zeker niet leven met het huidige besluit. ,,Ik heb het pas zaterdag gehoord en moet per direct stoppen. Daar baal ik van… ik heb niet eens afscheid kunnen nemen van mijn klanten", zegt Bruygom teleurgesteld. Zelf had hij het netter gevonden als de gemeente hem een extra week had gegund. ,,Het is bijzonder dat drie mensen moesten besluiten wie er mag staan. Volgens de beoordelaars zou ik geen rekening hebben gehouden met mijn positie op het plein, terwijl ik gewoon mijn vergunning naleefde. We hadden beter kunnen loten, dan hadden wij beiden vijftig procent kans gehad."

VERORDENING De wethouder wil wel de standplaatsverordening opnieuw tegen het licht houden. ,,Er zijn een aantal manieren om hier naar te handelen en daar moeten we even naar kijken. In de tweede helft van 2016 hoop ik daar meer duidelijkheid over te kunnen geven."

Voorlopig is de 'bloemenrel' nog niet voorbij en zal er moeten worden afgewacht wat het hoger beroep van Bruygom zal gaan betekenen. Tot die tijd zal Ton Smeitink Plein 1923 op de zaterdagen van bloemen voorzien.