• Marc Satijn

'Bloemenkoningin zal er top bij lopen'

LEERSUM Met het corso in het vooruitzicht komt het spannendste moment voor de Bloemenkoningin steeds meer in beeld. Straks mag zij voorop rijden in de optocht door Leersum; een plaatje dat tot in detail goed moet zijn. Een taak die mede wordt volbracht door bloemist Kees de Nobel en sierradenontwerpster Belinda de Man. Zij zorgen er mede voor dat de Bloemenkoningin er op en top bij loopt.

Marc Satijn

Voor bloemist Kees de Nobel is dit jaar extra spannend, want hij ondergaat zijn corso-vuurdoop. Als bloemist zit hij al bijna tien jaar in Leersum, maar mag hij nu écht proeven aan het grote Leersumse evenement en de bloemen voor de koningin verzorgen. ,,Het is een eer, maar best lastig. Alle bloemen moeten goed bij de haar passen én bij de kleding. Gelukkig krijgen wij veel informatie door: de kleuren, de schoenen. Daar koop ik op in, begin er aan en dan ontstaat het eigenlijk vanzelf. Het is een creativiteit: je weet nooit exact hoe het gaat worden."

 

HANDBOEKET De bloemist heeft tot nu toe alleen maar positieve reacties gekregen op zijn creaties voor het handboeket, het stuk dat de Bloemenkoningin het afgelopen jaar tijdens al haar bezoeken bij zich heeft gedragen. ,,Maar zaterdag gebeurt het echt: dan gaan we de auto van de Bloemenkoningin versieren met bloemen. Dat gaan we er pas in de ochtend op zetten, want het moet er top uit zien."

 

DRUK Voor Belinda de Man is het met haar bedrijf Butterfly Designs de vijfde bloemenkoningin die ze mag voorzien van zelfgemaakte sierraden. Mede daarom voelt ze naar eigen zeggen veel minder druk. ,,Zolang de bloemenkoningin zelf maar tevreden is en de kledingontwerpster vindt dat het past bij de halslijn van de jurk."

 

MAARN De Man is ooit begonnen met bloemenkoningin Anja, wat tevens haar eerste kennismaking was met het corso. ,,Zelf kwam ik uit Maarn en nu woon ik in Elst, dus het evenement kreeg ik nooit echt mee", aldus De Man, die er nu helemaal in zit. ,,In oktober mag ik nu steeds de kersverse koningin zien, spreken en bekijken en de stoffen van de jurk zien. Daar maak ik twee sets sierraden op. Van de ketting tot de armband en oorbellen, en soms een ring of haarspeld. Dit voor de twee jurken die de koningin krijgt: de reguliere en diegene die bij het corso zelf gedragen gaat worden."

 

Voor de ontwerpster is het dan ook belangrijk om de Bloemenkoningin te zien. ,,Als je iemand ziet, zie je alles van die persoon. Gecombineerd met de wensen kom ik tot een ontwerp", aldus De Man, die zelfs naar het buitenland reist om voor het Corso de juiste juwelen in huis te halen. ,,Zie het als uit de hand gelopen hobby", zegt ze lachend. ,,Ik werk graag met half-edelsteen, en zoek echt naar de beste materialen en mooiste kleuren."

 

KWALITEIT Juist dat 'ontstaan' vindt De Nobel het spannendste. ,,Zie er maar eens wat leuks van te maken", lacht de bloemist, die vanuit bruiloften al reeds ervaring heeft met het bekleden van een auto. We hebben al diverse ondergronden in huis gehaald, we kennen de kleur, dus het komt helemaal goed. Niet voor niets staan wij bij Kees de Nobel bloemen en planten voor 'kleur en kwaliteit'."

 

MEISJE Voor beiden is de type persoon het meest belangrijk. Dit jaar staat er volgens De Man echt een 'meisje-meisje'. ,,Anja, waar ik mee begon, was robuuster. Nu is er echt een 'lieve' Bloemenkoningin. En dat zie je in het sierraad: het past bij de persoon en de jurk. Er loopt straks geen ketting, maar een Bloemenkoningin. De aandacht moet naar haar uitgaan, en niet naar hoe ze er uit ziet."

 

BEST BEWAARDE GEHEIM Wat het eindresultaat is geworden, dat zal iedereen pas zaterdag zien, want De Nobel en De Man houden hun kaken stijf op elkaar als het gaat om het uiterlijk van de bloemenkoning: één van de best bewaarde geheimen van Leersum.