• Renny, Dorenda en Annick (5) dragen het bloemencorso een warm hart toe

    Marc Satijn

'Bloemenkoningin draagt dit jaar unieke schoenen'

LEERSUM Pijnlijke voeten van de toenmalig Bloemenkoningin zorgde er 24 jaar geleden voor dat ze één van de sponsors werden. Nu, 40 edities later, verzorgt Steenwijk Schoenmode nog steeds de schoenen van de koningin én het promotieteam. 

Marc Satijn

 

Dat moeder Renny en dochter Dorenda Steenwijk echte corsoliefhebbers zijn blijkt wel uit hun voorgeschiedenis. Zelf heeft Renny jarenlang in het bestuur gezeten van het Bloemencorso. ,,Ik ben destijds gevraagd door een PR-bestuurslid. Ze wilden een ondernemer in het bestuur hebben", vertelt Renny. Dorenda vult aan dat ze dit geweten hebben als familie. ,,Ze was er dag en nacht mee bezig... we hadden ook nog een winkel en gezin", lacht ze. In die tijd kwamen er nog bijna 50.000 bezoekers naar het evenement en was de entree gratis. 

 

Toch was Dorenda zelf ook al sinds haar tienerjaren betrokken bij het evenement. ,,Ik heb ruim vijf haar in het promotieteam gezeten vanuit een dansgroep van Zenner. We werden overal uitgenodigd, van de avondvierdaagse in Zeist tot een optreden in Arnhem", aldus Dorenda, die ook haar vijfjarige dochter Annick al heeft besmet met het bekende virus. ,,Ook zij wil nu voor het tweede jaar gaan konten en plakken bij de Jeugdraad."

 

VOETEN De basis van de relatie tussen Steenwijk en het corso begon 24 jaar geleden met pijnlijke voeten van de toenmalige Bloemenkoniging. ,,Ze wilde nieuwe schoenen omdat ze pijnlijke voeten had. Wij hebben sindsdien ieder jaar de schoenen van de koningin gesponsord en later ook van het promoteam", vertelt Renny trots. ,,We zitten als winkel aan het parcours, dus het zou vreemd zijn als we het niet zouden ondersteunen. Het is en blijft toch een evenement in je eigen dorp", vertellen moeder en dochter.

Ook dit jaar zijn ze weer trots op het eindresultaat van de Bloemenkoningin. ,,We mogen er eigenlijk niet te veel over zeggen, maar tijdens het Corso draagt ze hele unieke schoenen die speciaal voor haar zijn ontworpen", aldus Dorenda. Omdat er altijd twee jurken zijn - één voor de presentatieavond en één voor de grote dag zelf - is het nog een hele uitdaging om de juiste schoenen te vinden. ,,We moeten bijpassende schoenen vinden, die zowel bij de dame als bij de jurk passen. Maar iedereen is erg blij met het eindresultaat." 

 

TOEKOMST Ook in de toekomst wil Dorenda het corso blijven ondersteunen. Over enkele jaren zal zij - samen met haar man Sander - de winkel overnemen van haar ouders. ,,Maar dat duurt nog wel even... wij kennen geen pensioen", zegt Renny stellig. In ieder geval is Dorenda klaar voor de schoenenwereld en heeft ze haar papieren goed op orde. ,,Een schoenwinkel runnen is een arbeidsintensief vak en zeer technisch. Je moet je specialiseren om overeind te blijven. Dorenda is tussen de schoenendozen geboren en heeft alle diploma's op zak", vertelt Renny trots. 

 

Toch heeft zaterdag 20 augustus voor de winkel één negatief aspect. ,,Het is voor ons een duur dagje, want de hele straat is afgesloten waardoor onze deuren niet open zullen gaan. Maar gelukkig hebben wij een webwinkel www.steengoeieschoenen.nl waarop wij ook die dag 24 uur lang open zijn", aldus de eigenaren. 

 

ONAFSCHEIDELIJK In ieder geval zullen de komende jaren Steenwijk Schoenmode en het Bloemencorso onafscheidelijk blijven en zal de Koning nog jarenlang op 'steengoeie' schoenen blijven lopen.