• Nadine Theunis, Hans Charvat en Daniël Reincke zijn al druk met de voorbereidingen

    Marc Satijn

'Bloemencorso Leersum wordt grootser dan ooit'

LEERSUM De 64e editie van het Leersumse Bloemencorso belooft volgens voorzitter Hans Charvat groter te worden dan ooit. Met een aantal nieuwe onderdelen, zoals een waar 'Foodplein' en een mozaïekwedstrijd, wordt het programma ook vernieuwend ten opzichte van voorgaande jaren. Opvallend is de komst van een tweetal nieuwe speakers: Daniël Reincke en Nadine Theunis.

Marc Satijn

 

Het tweetal neemt de rol over van Joop de Fluiter, die het programma ruim 14 jaar aan elkaar heeft gepraat. ,,Toen Joop aankondigde te gaan stoppen, heb ik mijzelf aanbevolen gehouden. En zo is het balletje eigenlijk gaan rollen", vertelt Daniël Reincke, die ook op andere evenementen al enig ervaring in deze rol heeft opgedaan. Nadine daarentegen is juist in deze functie terecht gekomen door een oproep op Facebook. ,,Ik heb uiteindelijk 'gesolliciteerd' via een spraakbericht op mijn telefoon", aldus Nadine Theunis.

 

KEUZE Volgens voorzitter Hans Charvat waren er best veel mensen die deze functie wilden vervullen. ,,We zochten naar mensen met een leuk babbeltje en affiniteit met het corso. Wij hebben uiteindelijk de beste twee gekozen. Wat ook bleek uit hun spreken tijdens de 'presentatieavond' van het corso. Hier werden ook de twee speakers officieel aangekondigd", aldus Charvat.

 

DUOBAAN Het tweetal neemt hun functie dan ook zeer serieus en is al druk bezig met de voorbereidingen, en zal tijdens het corso in een duovorm te werk gaan. ,,Daniël zal spreken rondom de VIP-tribune en Nadine zal elders op het parcours plaatsnemen, zodat het verhaal ook klopt bij wat mensen zien."

 

TECHNIEK Volgens de twee speakers wordt het een bijzonder corso. ,,Er komen een hoop nieuwe, grote wagens bij", vertelt Reincke. Nadine Theunis - die zelf ook meebouwt aan de wagen van bouwgroep 'De Heuvelrug' - beaamt dat en bouwt zelf ook aan een 'mega' wagen.

Charvat stelt dat vooral de techniek een grote stijgende lijn heeft gehad en veel beter is dan tien jaar geleden. ,,Dan wil het publiek graag zien. Er komen nu wagens waar je eigenlijk alleen maar van kon dromen", zegt Charvat, die blij is dat er al 44 startnummers zijn vergeven.

 

Niet alleen de optocht zelf belooft dit jaar groots te worden. Ook het randprogramma heeft een flinke upgrade gehad. ,,We hebben hier dit jaar echt over na gedacht. Zo komt er onder andere een heus foodplein met foodtrucks. Als de tweede rondgang afgelopen is, kan men daar uitgebreid eten", vertelt Charvat trots, die aanvult dat dit niet alleen op de zaterdag staat, maar ook op zondag aanwezig is. Verder is er op de zaterdag - naast het corso - een braderie, een kunstmarkt, komt er sinds jaren weer een voorprogramma met oude tractoren waar je u tegen zegt en is er live muziek", vult de voorzitter aan, die ook aangeeft dat er tijdens de rondgang iets meeloopt 'waar de vlammen letterlijk vanaf komen'. Daarnaast zal er een speciale mozaïekwedstrijd worden gehouden, waar zelfs geldprijzen aan worden gehangen.  

 

CORSOKOORTS Nu de voorbereidingen vol aan de gang zijn en de 2.500 vrijwilligers druk in de weer zijn om alles geregeld te krijgen voor het weekend van 20 en 21 augustus, hoopt het drietal dat het corsovirus zich weer breed verspreidt. ,,Iedereen wordt geboren met corsovirus. Dat draag je mee en mondt uiteindelijk uit in corsokoorts. Dat begint enkele weken voor het corso en eindigt een paar weken later. De koorts verdwijnt, maar het virus blijft altijd", besluit Charvat.