Bijzonder voorjaarsconcert in Driebergen

DRIEBERGEN ,,Het is een grote uitdaging, maar het belooft geweldig te worden". Vol enthousiasme zijn Pieter Kramers en Mirjam van Scheepen van het Kamerorkest Driebergen (KOD) begonnen aan een nieuw voorjaarsproject: 'Ernst en Luim'. Een bijzonder project, want voor het eerst zal er worden gewerkt met een projectkoor onder leiding van Pieter zelf.

Marc Satijn

Op zaterdag 28 mei is het dan zo ver: dan moet het speciale voorjaarsconcert worden opgevoerd in de Grote Kerk in Driebergen. Waar het enkele maanden geleden als idee ontstond, hebben nu al ruim 34 mensen - 20 vrouwen en 14 mannen - zichzelf aangemeld voor dit speciale gelegenheidskoor. ,,Een tijdje geleden hebben wij een oproep gedaan voor mensen die mee wilden zingen. Uit de hele regio hebben wij aanmeldingen gekregen, van Wijk bij Duurstede tot aan Zeist", stellen Mirjam en Pieter trots.

STUKKEN Het concert dat zal worden gegeven omvat een bijzondere samenwerking van het koor en het orkest. ,,We voeren stukken uit van Schubert's 'Mis in Es', een door orkestlid Ernst Heins bewerkte versie van Satie's 'Troi morceaux en forme d'une poire', 'Hongaarse Schetsen' van Bartók en Schumann's 'Beim Abschied zu singen'", aldus Mirjam.

Het KOD bestaat al meer dan 26 jaar en is een heus begrip in Driebergen. ,,Mensen vanuit de hele regio komen onze kant op. Het is een hele hechte, sociale groep bestaande uit 35 personen die worden aangevuld met gastspelers en invallers… maar eigenlijk kan ik niet heel goed uitleggen wat er bijzonder aan is", vertelt Pieter, die zelf iedere keer uit Bilthoven komt rijden om als fagottist mee te doen in het koor.

GEEN FLUIT Mirjam zit al bijna tien jaar bij het orkest en mag daarmee binnenkort een jubileum vieren. Waar ze zelf in het bestuur zit als orkestchef, speelt ze binnen het concert ook mee als fluitiste. ,,Tijdens het optreden van 28 mei zal ik grotendeels meedoen met het koor, aangezien er tijdens de stukken bijna 'geen fluit' te doen is voor een fluitiste", grapt Mirjam.

OPROEP Ondanks dat het Projectkoor reeds uit 34 mensen bestaat, kunnen de organisatoren nog altijd ervaren deelnemers gebruiken. ,,Wij starten op woensdag 16 maart met de eerste oefening. Ik zal beginnen met het begeleiden van deze groep als dirigent en later zal onze dirigent Albert van Eeghen het overnemen. Vervolgens zullen er ongeveer zeven repetities voorafgaan aan de opvoering", aldus Pieter.

,,Mensen die mee willen doen kunnen zich voor 16 maart aanmelden via orkestchef@kamerorkestdriebergen.nl", vult Mirjam aan, die ook aangeeft dat iedereen die in het Kamerorkest Driebergen wil spelen ook van harte welkom is om zich aan te melden.

[]Het speciale voorjaarsconcert 'Ernst en Luim' zal op zaterdag 28 mei om 20.15 uur starten in de Grote Kerk aan de Hoofdstraat in Driebergen (ingang via Nieuw Salem). Een kaartje kost 12,50 euro (tot 18 jaar 7,50 euro) en u kunt uw kaarten vooraf reserveren via kaartverkoop@kamerorkestdriebergen.nl.