• Mieke Wiese en Rien de Klerk van de Bijenhoudersvereniging Heuvelrug en Wilbert Hetterscheid van het Bomenmuseum houden dit jaar samen de bijenmarkt.

    Babs Bouwman

Bijenmarkt staat tussen de bomen

HEUVELRUG De 58e bijenmarkt vindt plaats in het Nationaal Bomenmuseum Gimborn. Op zaterdag 13 april staan er veertig kramen tussen de bomen. Alle standhouders passen goed bij het thema duurzaamheid en biodiversiteit, waar bijen een cruciale rol in spelen. De bezoeker kan zijn hart ophalen aan veel biologische en duurzame producten en natuurlijk meer te weten komen over de bijen. Ook is het mogelijk een kijkje te nemen in het Bomenmuseum. De toegang is die dag gratis.

Babs Bouwman

Bestuurslid Rien de Klerk van Bijenhoudersvereniging Utrechtse Heuvelrug is laaiend enthousiast over de nieuwe locatie: ,,Op een mooie plek tussen de bomen staan veertig kramen met uiteenlopende producten die veel mensen zullen aanspreken. Voor ons is de markt een uitgelezen moment om bewustwording te creëren bij de bezoekers." De insecten in het algemeen en de bijen in het bijzonder staan onder grote druk. Er zijn veel bijensoorten verdwenen. Ieder van ons kan een beetje helpen om te voorkomen dat er nog meer soorten verdwijnen. Door bijvoorbeeld meer bloeiende planten in de tuin te zetten en minder onkruidbestrijdingsmiddelen te gebruiken. Alle beetjes helpen.

DIVERSITEIT Het Nationaal Bomenmuseum Gimborn is, met haar bijzondere collectie van drieduizend verschillende soorten bomen en struiken, het grootste arboretum in Nederland. Volgens directeur Wilbert Hetterscheid hebben de bomen het enorm naar hun zin. Er is een grote diversiteit aan vormen, bloei, bladeren, geur en kleur door de seizoenen heen.

Tussen al dit parkachtig natuurschoon staat op zaterdag 13 april een bonte verzameling aan kramen. Onder andere veel biologische kwekers, liefst natuurlijk met zoveel mogelijk drachtplanten. Maar er is ook een groot aanbod van biologische producten, bijenproducten, imkerproducten en niet te vergeten veel verschillende soorten honing. Er is ook een honingproeverij, waarbij tien soorten honing te proeven zijn.

EDUCATIE Er is veel educatieve informatie voorhanden tijdens de bijenmarkt. Verkrijgbaar bij de stand van de vereniging, maar ook bij natuurorganisatie IVN en het Utrechts Landschap. Geïnteresseerden kunnen zich aansluiten bij een rondleiding, waarbij het nodige verteld wordt over flora en fauna. Sowieso zijn er in het Bomenmuseum educatieve routes, ook voor kinderen. Leuk om ook eens een kijkje te nemen bij de open bijenkast waar de structuur van de honingraat goed te zien is.

FIETS Er is veel te ontdekken en te beleven op de bijenmarkt. Open van 10.00 tot 17.00 uur, toegang gratis. Aangeraden wordt om op de fiets te komen. Er is koffie en thee met iets lekkers te krijgen. En 's middags is er een ijscoman. De organisatoren hopen op meer bewustwording, maar buiten dat belooft het nu al een geslaagde dag te worden.

www.bijenmarkt.bomenmuseum.nl, bomenmuseum.nl