• KopgroepBibliotheken

Bibliotheekfunctie in dorpen blijft voortbestaan

HEUVELRUG De toekomst van de bibliotheken en consultatiebureaus binnen de dorpskernen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug lijkt gered. Wethouder Hans Waaldijk (OPEN) heeft maandagavond laten weten de functies van de bibliotheken en consultatiebureaus in alle dorpskernen in stand te willen houden.

Door de huidige financiële malaise waarin de gemeente Utrechtse Heuvelrug verkeert, ontstond er een kans op sluiting van een aantal bibliotheken en consultatiebureaus. Een besluit dat kon rekenen op protesten van inwoners. De gemeenteraad wilde middels een amendement sluiting voorkomen, maar kreeg voortijds al een toezegging van wethouder Waaldijk. ,,Wij waren in de veronderstelling het behoud van de functies al kenbaar te hebben gemaakt."

Dick Karssen van de ChristenUnie is blij met de toezegging van de wethouder. ,,Een bibliotheek is meer dan alleen boeken uitlenen. Het gaat laaggeletterdheid tegen en voorziet jonge kinderen van cijfers en letters." 

ADVIESGROEP Ook CDA-raadslid Werner van Katwijk denkt dat het behoud van de functie van bibliotheek in de toekomst een magneetfunctie zal hebben voor andere voorzieningen. Hij wil zelfs een stap verder gaan. ,,Wij willen de samenleving juist vragen: daag ons uit en geef aan welke voorzieningen wij in deze moeten treffen voor het behoud in de toekomst." Daarmee bepleit het CDA, samen met D66 en de CU voor een adviesgroep die na moet gaan denken over de toekomst van de bibliotheken richting het jaar 2030. ,,We willen gebruik maken van de aanwezige denkkracht binnen de samenleving", aldus Van Katwijk.

ONZIN Een motie in die richting werd echter van tafel geveegd. 'Onzin', stelden de overige partijen. ,,Dat is geen taak voor ons. Beste bibliotheek: als je wilt nadenken over het voortbestaan, stel dan zelf een adviesgroep samen", aldus OPEN-raadslid Karel de Wit, gesteund door de fracties van de VVD en BVH. Ook de wethouder zag niets in de ontwikkeling van een dergelijke adviesgroep. Het zou volgens hem verwarrend werken en een 'single objective' zijn.

SCHOFFERING Frits Jansen (SGP) zag het voorstel zelfs al een schoffering voor de bibliotheek zelf. ,,Er is daar voldoende deskundigheid in huis. Die zijn prima in staat het zelf op te pakken." Hoe de toekomst er dus precies uit zal gaan zien voor de consultatiebureaus en bibliotheken is niet bekend, de functies van beiden zullen in ieder geval in stand worden gehouden.

...