• Koen van Weel / ANP

BgHU is traagste belastinginner van het land

HEUVELRUG Belastingkantoor BgHU voldoet niet aan de overheidsnorm voor de behandeling van WOZ-bezwaren. Afgelopen zaterdag riep het tv-programma Kassa van BNNVARA de BgHU zelfs uit tot de langzaamste belastinginner van Nederland. De belastingbetaler zou de dupe zijn van de trage verwerking van bezwaarschriften.

Michiel Schaaij

Volgens de officiële norm dienen gemeenten 70 procent van de bezwaren tegen de WOZ-hoogte vóór 1 oktober te hebben afgerond. Maar bij de BgHU lagen er op die datum nog meer dan 9700 bezwaren op de stapel. Met die twijfelachtige score liet de regionale belastinginner uit Utrecht onder andere de Amsterdamse en Rotterdamse belastingdiensten achter zich. De cijfers zijn afkomstig van de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de WOZ-taxaties.

AFDWINGEN De vaststelling van de WOZ-waarde van huizen en ander onroerend goed is bepalend voor de hoogte van de lokale belastingen. Ook de waterschapsbelasting is op de WOZ-waarde gebaseerd. Volgens de redactie van Kassa worden veel huizenbezitters en huurders gedupeerd door de achterstand. Zolang hun bezwaarschrift tegen de vaststelling van de WOZ-waarde niet is behandeld, kunnen zij geen huur- of belastingverlaging afdwingen.

400 MILJOEN Het samenwerkingsorgaan BgHU verzorgt sinds twee jaar de belastingaanslagen voor Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, De Bilt, Houten, Lopik, Nieuwegein, de stad Utrecht en Zeist. Ook het  Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden uit Houten is bij de BgHU aangesloten. Volgens eigen zeggen haalt het samenwerkingsverband jaarlijks zo'n 400 miljoen euro aan belastinggeld op.

NIET VLEKKELOOS Vlak na de oprichting van de BgHU moest toenmalig wethouder Jan Willem van Dongen (D66) toegeven, dat het uitbesteden van de Heuvelrugse Onroerendezaakbelasting niet vlekkeloos verliep. Maar Van Dongen ontkende beschuldigingen in het AD Utrechts Nieuwsblad dat de eigen WOZ-administratie van Utrechtse Heuvelrug een chaos zou zijn. Wel was er nog 264 duizend euro extra nodig voor de koppeling tussen de WOZ-administratie en het kadaster.