Bezwaarschrift tegen plan openbare verlichting

HEUVELRUG Ruim tien miljoen euro is er voor uitgetrokken: het nieuwe plan om de openbare verlichting in de gemeente Utrechtse Heuvelrug aan te pakken. Nu - vijf weken na het genomen raadsbesluit - ligt er een bezwaarschrift op tafel van betrokken inwoners en diverse regionale ouderenbonden. Het nieuwe lichtplan zou namelijk ouderen en slechtzienden een onveilig gevoel geven.

,,Het wordt tijd dat de gemeente zich gaat houden aan de vastgelegde richtlijnen", stellen initiatiefnemers Rob van den Hoek en Louis Guldemond. Het onlangs door de gemeenteraad goedgekeurde plan - waarbij er wordt bezuinigd op de openbare verlichting - zorgt er namelijk voor dat de 'gelijkmatigheid' van het licht met bijna 75 procent wordt teruggebracht. ,,Dit zorgt er dus voor dat er grote donkere plekken ontstaan waar vooral oudere mensen gewoon bijna niets kunnen waarnemen", aldus de initiatiefnemers, die ook ouderenbonden KBO, PCOB en de ANBO aan hun kant hebben weten te scharen en nog bezig zijn om Bartiméus mee te laten ondertekenen. ,,De ouderenbonden zijn eerder nooit betrokken bij het genomen raadsbesluit", aldus Van den Hoek.

LEEFBAARHEID Volgens de bezwaarindieners word de leefbaarheid met het nieuwe plan ook niet meer gegarandeerd. ,,In het hele besluit is dat woord nergens te vinden. Ook de politie heeft het alleen maar goedgekeurd op basis van verkeersveiligheid", aldus Van den Hoek. Guldemond verklaart ook dat het besluit aan geen enkele richtlijn voldoet. ,,Sterker nog: twee rapporten van ingehuurde lichtdeskundige Kruijter zijn volledig door de ambtenaren naast zich neergelegd en werden in de eerste instantie niet eens naar de Raad verzonden." Ook Burgernet en Amber Alert zouden volgens de heren in het niet vallen. ,,Je kan de signalementen toch niet meer zien."

BETROKKENHEID Volgens Guldemond zijn dergelijke problemen te voorkomen door meer gebruik te maken van de aanwezige kennis onder inwoners en ligt de fout volledig bij het ambtelijk apparaat. Zelf heeft hij ruim 25 jaar in de openbare verlichting gewerkt en is hij zelfs aangehaakt bij een gespreksgroep - opgezet door de gemeenteraad - over dit onderwerp. ,,Ik heb hier nóóit meer wat van vernomen", aldus Guldemond, die nu - met dit bezwaarschrift - hoopt dat er een nieuw raadsbesluit wordt genomen die voldoet aan de normen, ook cf. het onlangs verschenen VN-verdrag, en die er voor zorgt dat ook ouderen toegang krijgen tot de openbare ruimte. ,,Als er nu iets gebeurt, is de gemeente namelijk aansprakelijk."