• Lex van Lieshout ANP photo

Bewonerscomité woedend om inspraakverbod

LEERSUM De bezwaarmakers tegen de uitbreiding van een varkensstal aan de Nieuwe Steeg zijn woedend, omdat ze maandagavond 19 november niet mogen inspreken bij de gemeenteraad. De Heuvelrugpolitiek houdt dan een beeld- en oordeelvormende bijeenkomst over de controversiële uitbreiding. Volgens de tegenstanders ontneemt de gemeente hun het recht op inspraak.

Michiel Schaaij

AFGELAST Volgens Ruud Schothorst van het Bewonerscomité Leersum Zuid moet de vergadering nu worden afgelast. Hij wil dat er ,,een behoorlijke en democratische procedure" wordt gevolgd. Verder maakt het bewonerscomité er bezwaar tegen, dat burgemeester en wethouders nieuwe informatie inbrengen, waarop inwoners niet meer kunnen reageren.

VRAGEN Raadsgriffier Walter Hooghiemstra verklaart desgevraagd, dat de bezwaarmakers al hebben ingesproken tijdens de beeldvormende vergadering die eind oktober in Sport- en Cultuurcentrum De Binder plaatsvond. Volgens Hooghiemstra krijgen maandagavond de raadsleden gelegenheid om vragen aan het college te stellen en om met elkaar te bespreken hoe ze tegen de situatie aankijken.

SCHANDELIJK Dat woordvoerders van het bewonerscomité en van de vereniging voor Dorp en Natuur nu niet meer aan het woord komen, vinden de actievoerders onverteerbaar. Schothorst maakt er bovendien bezwaar tegen, dat het college ondanks toezeggingen pas afgelopen vrijdag een aantal vragen heeft beantwoord. Bewoners kregen daardoor onvoldoende tijd om te reageren. Hun woordvoerder noemt de gang van zaken schandelijk en onbehoorlijk.