• Bewoners aan de Amersfoortseweg kampen met verkeersoverlast

    Marc Satijn

Bewoners N227 willen actie

DOORN Bewoners van de Amersfoortseweg in Doorn klagen over de hoeveelheid verkeersoverlast die de N227 bezorgt. Al sinds 2014 trekken de omwonenden aan de bel bij de gemeente, maar tot op heden krijgen ze nul op rekest. Daarom sturen ze volgende week een brief naar verantwoordelijk verkeerswethouder Henk Veldhuizen (CDA) - begeleid door bijna honderd handtekeningen - waarin ze vragen om actie.

Marc Satijn

 

,,Automobilisten rijden veel te hard, de verkeersintensiteit van zware vrachtwagens is toegenomen en bewoners van de oudere woningen hebben last van trillingen in hun huis", stelt omwonende én initiatiefnemer Ernst Wolf, die aangeeft dat het laatste zelfs resulteert in scheuren in de gebouwen. Wolf heeft al enkele - naar eigen zeggen teleurstellende - gesprekken gevoerd met wethouder Veldhuizen, maar krijgt voornamelijk te horen dat al het overlast binnen de 'normen' valt en dat er geen geld is voor maatregelen.

 

MAATREGELEN Middels het inzamelen van handtekeningen en het sturen van een brief naar de wethouders wil Wolf samen met bijna honderd medebewoners nu nogmaals de aandacht vragen van de gemeente. ,,We willen dat er op korte termijn een aantal maatregelen genomen worden, waaronder het aanbrengen van fluisterasfalt en dat groot en zwaar vrachtverkeer wordt omgeleid via de A12 naar de afrit Bunnik", aldus Wolf. Een andere ergerpunt zijn de te hard rijdende 'rupsvoertuigen' van het Korps Mariniers, die af en aan rijden naar de nabijliggende Van Braam Houckgeestkazerne. ,,We zijn wel eens achter de voertuigen aan gaan rijden en meten dan snelheden van 60 kilometer per uur", aldus Wolf, die denk dat als de wethouder één telefoontje pleegt met het Korps Mariniers én een verzoek doet tot het laten dalen van de snelheid, het probleem deels uit de lucht is.

,,We wisten uiteraard toen wij hier elf jaar gelden kwamen wonen dat wij aan een drukke weg zouden komen te zitten, maar de afgelopen jaren zijn er steeds meer zware vrachtwagens bijgekomen en rijden mensen aanzienlijk harder", stelt Wolf, die aangeeft dat er uit recente metingen van de politie blijkt dat er buiten de spits pieksnelheden van 95 kilometer per uur worden gehaald. ,,Men rijdt bergafwaarts vanuit een 80-gebied en laat zich uitrijden." De omwonenden willen dan ook meer controles buiten de spits en 'balen' dat de gemeente geen flitspaal wil plaatsen. 

 

BORD Een eerder verzoek van de bewoners aan de gemeente resulteerde in een snelheidsbord bovenaan de Amersfoortseweg. ,,Dit heeft wel een schrikeffect op de automobilisten, maar geeft geen direct resultaat voor de omwonenden. De gemeente blijft zich beroepen op het feit dat er geen geld is, maar dat vind ik een te makkelijk excuus", aldus Wolf.

 

WENS Wolf hoopt dat het Heuvelrugcollege nu wakker wordt. ,,Ik begrijp dat de Hoofdstraat in Driebergen voor gaat, maar daarna kan er bij ons wat worden gedaan", stelt de initiatiefnemer die wel aangeeft bij een 'nee' van de gemeente verdere stappen te ondernemen. Volgende week wordt de brief overhandigd.