• Nieko van Veen voor het pand waar de eurowinkel van Stichting Vluchtelingkinderen nu nog gevestigd is

    Danny van der Linden

Bestuurscrisis Eurowinkel voorbij

DRIEBERGEN De bestuurscrisis bij de Stichting Vluchtelingkinderen is voorbij. De rechter deed vorige week uitspraak in de zaak die de Driebergse stichting het afgelopen jaar in zijn greep hield. Inzet was de benoeming van nieuwe bestuursleden. De rechter bepaalde dat het bestuur mocht worden uitgebreid naar vijf personen. Hiermee lijkt de rust voorlopig terug bij de stichting die vooral bekend is van de Eurowinkel aan de Bosstraat.

Danny van der Linden

 

Driebergenaar Nieko van Veen is blij met de uitspraak van de rechter. ,,Het is fijn dat er nu duidelijkheid is. We kunnen nu verder met onze plannen. Er staan belangrijke dingen te gebeuren." Van Veen werd een jaar geleden door het bestuur benoemd tot bedrijfsleider om de problemen bij de Stichting Vluchtelingkinderen op te lossen. ,,Het bestuur kon het niet eens worden over de uitbreiding en invulling van het bestuur. Er is nog getracht met een mediator tot een oplossing te komen, maar een gang naar de rechter bleek niet te voorkomen", aldus Van Veen.

 

VERHUIZING De Eurowinkel is sinds vier jaar gevestigd aan de Bosstraat. ,,We zitten hier antikraak. Dit is een prettig pand. We delen het met de brandweer", zegt Nieko van Veen. ,,Maar ook de regionale sociale dienst is hier gevestigd en er is een inlooppunt van Kwintes. Wij werken met al deze partijen op een prettige manier samen." Toch zal de Eurowinkel niet lang meer op de huidige plaats gevestigd zijn. Van Veen: ,,We moeten hier op 1 juli uit. Het pand wordt gesloopt. We hopen echter voor elkaar te krijgen dat we er een paar maanden langer in kunnen blijven." Dat laatste is nodig omdat de verhuizing naar een nieuwe locatie nog niet rond is.

 

,,We hebben ons oog laten vallen op de christelijk gereformeerde kerk aan de Oranjelaan. Dit pand zouden we moeten kopen. Het gaat om een fors bedrag, maar we denken dit rond te kunnen maken. Het is prettig dat de gemeente een garantie voor 450.000 euro heeft gegeven. Als het doorgaat betalen we straks 55 euro per vierkante meter. Dat is lager dan wat marktconform is", vertelt Van Veen. ,,Door de bestuursproblemen konden we niet doorpakken. Omdat er op de beoogde locatie ook nog verbouwingen moeten plaats vinden hopen we er in december 2018 in te kunnen."

 

VLUCHTELINGEN Nieko van Veen is sinds een jaar betrokken bij de Stichting Vluchtelingkinderen die in Driebergen en omgeving voornamelijk bekend is van de Eurowinkel. Hier worden gebruikte spullen tegen een bedrag van een euro verkocht. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel. ,,Volgens de wet hebben vluchtelingen recht op ontwikkeling en scholing. Geld speelt daarbij een belangrijke rol. Zodra een persoon achttien jaar is, moet hij zelf zijn opleiding kunnen betalen. Daar proberen wij een rol in te spelen", legt Van Veen uit. ,,Vorig jaar hebben we op deze manier dertig jonge mensen kunnen laten studeren."

 

Ook in de winkel zelf werken vluchtelingen. ,,Er werken hier ongeveer twintig vrijwilliger", vertelt Van Veen. ,,Daarvan hebben er twee een Nederlandse achtergrond. Voor de rest gaat het om mensen met of zonder verblijfsstatus. Veel vrijwilligers komen uit het asielzoekerscentrum in Leersum. Die proberen we bij de maatschappij te betrekken. Dat lukt, ondanks de culture verschillen, meestal erg goed." Van Veen is ook bezig met het opzetten van het project 'Prima Perspectief'. ,,We proberen andere organisaties over te halen ook vluchtelingen in te zetten als vrijwilliger. Hierin bieden wij ondersteuning. Het is bij ons gelukt, dus waarom bij anderen niet?"