• Marc Satijn

Bestuursconflict bij Eurowinkel

DRIEBERGEN De Eurowinkel in Driebergen is opnieuw toneel geworden van een bestuursconflict. Na een eerdere crisis, een bemiddelingspoging en de aanstelling van een interim-manager is het conflict wéér opgelaaid en hebben er drie aangiftes op tafel gelegen tegen bestuursleden, variërend van financieel misbruik tot smaad en laster. Ook heeft de Rabobank de betaalpassen voor uitgaande banktransacties van de Stichting VluchtelingKinderen geblokkeerd en zijn er inmiddels drie bestuursleden teruggetreden.

Marc Satijn

Sinds het overlijden van oprichter Cees van den Broek in september 2015 rommelt het al binnen de Eurowinkel. Ook nu is het bestuur van de stichting in een tweedeling verzeild geraakt.

Zo zou mede-oprichtster Mayra Mendez Escuderos naar eigen zeggen door meerdere bestuursleden onder druk zijn gezet om af te treden. Alleen bestuurslid Phily Lunter, die sinds maart bij de stichting actief is, kiest partij voor Mendez. Beiden zijn inmiddels afgetreden.

COLOMBIA Het conflict ontstond nadat er een aangifte op tafel kwam te liggen van de voormalig penningmeester tegen Mendez. Zij zou een stopzetting van financiële steun aan Colombiaanse studenten ongedaan hebben gemaakt, door zelf betaalopdrachten uit te voeren. Financiële steun die volgens Lunter al jaren liep en door het bestuur in het examenjaar van de studenten is stopgezet. ,,Dat kan je gewoon niet maken", stelt Lunter achteraf. Inmiddels heeft de politie aangegeven geen van de drie aangiftes verder in onderzoek te nemen.

De zelf ook uit Colombia afkomstige Mendez weigerde echter om haar biezen te pakken en deed aangifte van laster en smaad. Mede door deze drie aangiften en de onrust heeft de Rabobank besloten om de betaalpassen voor uitgaande transacties geblokkeerd, een blokkering die het huidige bestuur weet te omzeilen door een andere rekening te openen bij de ING Bank.

,,We kunnen in ieder geval weer betalen", vertelt bedrijfsleider Nieko van Veen, die niet in wil gaan op de overstap van Rabobank naar ING.

RELATIE Ook één van de oude vrijwilligers -Driebergenaar Alpha Sesay- trekt inmiddels aan de bel en trekt openbaar de integriteit van de bedrijfsleider in twijfel. In een ingezonden brief laat hij weten dat Van Veen ervoor zou hebben gezorgd dat niemand meer iets durft te zeggen binnen de Stichting, onder andere vanwege een relatie die de manager zou hebben gekregen met één van de vrijwilligsters. ,,Hij heeft zijn vriendin gekozen om leider van de winkel te zijn, waaruit blijkt dat hij zijn persoonlijke leven en werk niet gescheiden houdt", schrijft Sesay, die aangeeft dat er ook twee vrijwilligers op straat zijn gezet, nadat ze Van Veen hadden aangesproken op zijn gedrag.

VERHUIZEN Van Veen wil niet reageren op deze beschuldigingen en hoopt dat -door het aftreden van de drie in de clinch liggende bestuursleden- de rust terugkeert binnen de stichting en de Eurowinkel, ook omdat de Eurowinkel verhuisplannen heeft.

De stichting is op zoek naar een hypotheek voor de aankoop van de Oranjekerk, aangezien de huidige vestiging aan de Bosstraat tegen de grond gaat en plaats moet maken voor appartementen.

Mendez heeft momenteel haar eigen plan getrokken is voornemens een eigen, vergelijkbare winkel op te starten. ,,Ik hoop dat het bestuur mij daar in steunt", verwoordt ze in een brief. Het bestuur van de Stichting heeft na een gesprek te hebben gehad met de accountant wel vertrouwen in de toekomst. ,,We staan er erg gunstig voor", zo stelt bestuurslid Jef Helmer. Hij wil dan ook verder niet ingaan op de omstandigheden tussen de drie ruziënde bestuursleden. ,,Ik vind het mosterd na de maaltijd", verwoordt hij. Inmiddels is Helmer weer in gesprek om de vijfde vrijgekomen plek binnen het bestuur weer in te vullen en is het eerste sollicitatiegesprek verleden tijd. ,,We lossen de zaken op, ook met de Oranjekerk!"