• DFZ

Benefietconcert voor Durlstone Foundation

MAARN Drie pianisten, een vleugel en een dynamische spreker over de twee werelden - Zimbabwe en Nederland - die hij van binnenuit kent. Het is het programma voor het benefietconcert zondagmiddag 12 november in de Ontmoetingskapel in Maarn. De 25 euro entree komt ten goede aan het water hygiëneproject van de Durlstone school in Zimbabwe. Jaap Wiersma, bijgestaan door zijn echtgenoot Annelies is secretaris van de Durlstone Foundation Zimbabwe (DFZ) die hij zo'n warm hart toedraagt.

Monique José Timmermans

,,Wij zijn er bij betrokken geraakt via de Driebergse voorzitter van de DFZ Marines Verweij. Hij heeft jaren in Zimbabwe gewoond en heeft als directeur van ICCO een enorme kennis van het creëren van kansen voor mensen die in armoede leven. Dit doet ICCO samen met bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. ''

,,Zelf hebben wij ook veel door Afrika gereisd en wij zijn gegrepen door dit continent. Het is belangrijk om de betrokkenheid van de lokale bevolking te stimuleren en de achterstand weg te werken, zodat ook dit continent een plek in de wereldhandel krijgt. Dat begint met onderwijs voor kinderen in onze ogen."

Vandaar dit benefietconcert ten bate van de Durlstone school, waar vooral de handen van de in Maarn bekende Guido Nielsen en Sam Sandfort over de toetsen van de vleugel zullen gaan. Alleen, quatre mains en een enkel stuk met ook de handen van Jaap Wiersma erbij. ,,We spelen feestelijke klassieke muziek, immers we vieren het 35-jarig bestaan van de Lusaka school en het 10-jarig jubileum van de Foundation."

HYGIËNE ,,Het is een gezonde stichting met een trouwe groep donateurs die veel heeft kunnen investeren in de school. Met het concert willen we het water hygiëneproject bekostigen. Nu is er één waterpomp en de wens is om daarvandaan tappunten aan te leggen bij de WC's voor extra hygiëne, bij de klaslokalen, de schooltuin en dichtbij de huizen van de leraren."

De drijvende kracht ter plaatse is het DFZ-bestuurslid Martha Westerhuis. ,,Zij is er zeven maanden per jaar en zal zondag aanwezig zijn bij het concert. Zij heeft het geduld om met de Afrikaanse mentaliteit om te gaan, ze laat zich door tegenslag niet uit het veld slaan en dat stimuleert ook ons enorm."

LANDBOUW De school is dankzij alle inspanningen en kennis gegroeid naar 1200 leerlingen en heeft een hoog slagingspercentage (80 procent). De ouders betalen schoolgeld en worden bij de school betrokken, om ervoor te zorgen dat hetgeen de kinderen op school leren thuis niet teniet wordt gedaan. ,,Het is een landbouwomgeving. Veel kinderen worden boer, ze hebben geleerd in de schoolmoestuin. Dankzij donateurs kan een aantal doorleren en uiteindelijk studeren. Zoals Chris Vava die zondag zal spreken. Hij groeide op in Zimbabwe, studeerde in Amsterdam en werkt nu als adviseur voor de Wereldbank in Harare waar hij ook woont."

Kortom; een boeiende middag in de Ontmoetingskapel waar de bezoekers vanaf 15.00 uur worden ontvangen met koffie/thee. Om 15.30 uur start het concert dat ongeveer een uur duurt, gevolgd door een pauze en de lezing van Chris Vava. Na afloop is er gelegenheid om na te praten met een drankje en een hapje. De toegang van 25 euro kan ter plaatse worden voldaan.

Info: www.durlstonefoundation.org.