• De BeleefTV wordt nu ook gebruikt bij ISZ De Brug.

    Danny van der Linden

BeleefTV stimuleert tot beweging bij dementerenden

DRIEBERGEN Zorginstelling De Brug is een nieuwe BeleefTV rijker. Vorige week werd het interactieve apparaat gepresenteerd aan zo'n vijftig mensen, waaronder bewoners en hun familieleden, op de locatie Rehoboth. Tijdens een feestelijke presentatie in de salon kregen de aanwezigen een inkijkje in de mogelijkheden die de BeleefTV biedt.

Danny van der Linden

De BeleefTV is een interactieve tafel die op speelse wijze activeert en stimuleert tot beweging en sociale interactie en is bijzonder geschikt voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Bij De Brug zullen voornamelijk mensen in verschillende fases van dementie gebruik maken van de BeleefTV, gekocht bij het Nederlandse bedrijf Care4More.

LAAGDREMPELIG De aankoop van de BeleefTV werd mogelijk gemaakt door geld van Waardigheid en Trots, een programma van de overheid waarmee middelen beschikbaar worden gesteld aan zorgorganisaties. Daarnaast deden De Vrienden van Rehoboth een duit in het zakje door een programma-onderdeel van duizend euro te financieren. ,,De BeleefTV is heel makkelijk te bedienen en te hanteren", vertelt Guinhael Verheul namens De Brug. ,,Met minimale begeleiding kunnen onze bewoners interactieve spellen spelen, muziek luisteren en foto's video's bekijken die het verleden doen herleven. Hierdoor wordt het gebruik erg laagdrempelig." Ook mensen met muzikale voorkeuren kunnen hun hart ophalen aan de BeleefTV, want het afspelen van bekende hits uit het verleden behoort tot de mogelijkheden.

De BeleefTV is een beeldscherm, dat ook omgeklapt kan worden en op die manier tot tafelscherm wordt getransformeerd. Bij de ontwikkeling van het apparaat is er rekening gehouden met mogelijke ongelukjes. Zo is de BeleefTV bestand tegen vocht en is het stevig gebouwd.

MULTIFUNCTIONEEL ,,Op de BeleefTV kunnen bewoners een spel spelen door het scherm aan te raken", legt Verheul uit. ,,Op deze manier worden, onder anderen, mensen met dementie gestimuleerd in hun fysieke activiteit, maar ook in hun sociale interactie."

Doordat het onderstel van de BeleefTV verrijdbaar is, is het apparaat ook op meerdere plekken in een gebouw inzetbaar. ,,Dat is heel prettig. Zo kunnen meer mensen genieten van de mogelijkheden die de BeleefTV biedt", aldus Verheul.

PERSOONSGERICHT WERKEN De Brug is volop in ontwikkeling en kan daarbij de ondersteuning van Waardigheid en Trots goed gebruiken. ,,We hebben hierdoor extra huiskamerondersteuning mogelijk kunnen maken, waardoor er voor alle bewoners overdag extra begeleiding aanwezig is", vertelt Guinhael Verheul. ,,Maar ook de aanschaf van een Magisch Interactief Schilderij werd mede mogelijk gemaakt door het programma."

Ook is er aandacht voor scholing van de medewerkers. ,,Diverse medewerkers volgen een opleiding om nog beter te worden in persoonsgericht werken", aldus Verheul. ,,We vinden het belangrijk dat mensen die met onze bewoners werken, begrijpen wat er in hen omgaat om zo de optimale zorg en ondersteuning te kunnen bieden."

Meer informatie is te vinden op www.debeleeftv.nl