• Monique José Timmermans

Bedankje voor papierophalers Maarn

MAARN Elke vierde zaterdag van de maand wordt het oud papier in Maarn opgehaald, dat blijft. Toch komt er een eind aan de bekende gele vrachtwagens door de Maarnse straten. De firma Wolfswinkel uit Maarsbergen wordt opgevolgd door Remondis, de partij die de aanbesteding voor de regio heeft gewonnen.

Monique José Timmermans

Jammer, zo vinden de vrijwilligers van Harmonieorkest Manderen en Tafeltennisvereniging Reflex. Zij stonden elke maand vroeg klaar om op de wagen te staan. ,,Zo kunnen we een financieel buffertje voor onze verenigingen bij elkaar verdienen. Het geld wordt bijvoorbeeld besteed aan het Muziekfonds van Manderen en aan materialen voor de tafeltennissers. Sinds een jaar helpt ook de vrijwillige brandweer bij de inzameling."

BEDANKJE Gelukkig komt er aan deze inkomsten geen einde, maar de mannen van Wolfswinkel zullen gemist worden. Daarom werden de vaste chauffeurs Emil, Arnold en Willem in het zonnetje gezet rond de laatste ophaaldag in december. Uit handen van MarJa de Gelder namen de heren een cadeaubon in ontvangst. De Gelder zorgt telkens voor voldoende vrijwilligers op de ophaaldagen en pakt zelf ook regelmatig een dienst.

,,Hoewel er natuurlijk veel meer online gebeurt halen we per ophaaldag drie volle vrachtwagens oud papier op. Dat is zo'n 24 ton. Het is een goede fysieke training in de buitenlucht." Het werk is wel makkelijker geworden met de komst van de papierkliko, nu hoeven niet allemaal dozen meer getild te worden. ,,Alhoewel ook de kliko's voor verrassende situaties zorgen."

VERKEERD KNOPJE Zo vertelt Gert Dijkhorst: ,,Het mechaniek van de takelarmen voor de kliko's haperde bij één van de vrachtwagens. Dan moet je ingrijpen. De bewoner stond er bij en keek er naar toen ik een verkeerd knopje indrukte en ik de kliko gespleten aan hem teruggaf met de woorden 'even de gemeente bellen dan is het helemaal geregeld.'''

Eenzelfde situatie heeft De Gelder ook meegemaakt. ,,Dat kan gebeuren. Meer schrikken was het toen één van onze ophalers onder een kliko verdween. Omdat ze vrij klein is, kantelde bij het verrijden het hele gevaarte door het gewicht. Gelukkig mankeerde ze niets."

KNEUZEN ,,Ook al worden we goed geïnstrueerd, we blijven natuurlijk kneuzen in het ophaalvak", lachen de vrijwilligers. ,,Ja wij moeten ons tempo aanpassen", vertelt chauffeur Willem. ,,We rijden langzamer en letten heel goed op de ophalers. De route is op veel plekken passen en meten. Maar ik ga het missen, het is een gezellige groep, je hebt leuke sociale contacten op zo'n ochtend met bewoners en ook met elkaar tijdens de koffie."

De verenigingen kunnen nu blindelings vertrouwen op de lokale ondernemer met hun vaste chauffeurs die de route op hun duimpje kennen. ,,Hoe zal dat gaan met mensen van buiten, krijgen we elke maand dezelfde chauffeurs en kennen zij de route met alle knelpunten dan ook?" In ieder geval kunnen bewoners hun oud papier kliko zoals vanouds op de vierde zaterdag van de maand aan de weg zetten en zo de verenigingen een financieel steuntje in de rug geven.