• ANP

Ballonnen officieel taboe

HEUVELRUG Het oplaten van ballonnen is binnenkort ook officieel verboden in de Heuvelrugdorpen. De nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) maakt er korte metten mee. Eerder dit jaar maakte burgemeester Frits Naafs bekend, dat organisatoren van grote evenementen al hadden ingestemd om geen ballonnen meer op te laten.

Michiel Schaaij

IN DE BAN Als het collegevoorstel door de gemeenteraad wordt aangenomen, doet de gemeente alle herdenkingsballonnen, vuurballonnen, sfeerballonnen, gelukslampionnen, Thaise wensballonnen en papierballonnen in de ban. Voor de zekerheid omvat het verbodsartikel ook andere voorwerpen die door middel van open vuur of gas opstijgen en zonder sturing wegdrijven.

VERSTRIKT Volgens burgemeester Naafs zorgen ballonnen voor vervuiling in de natuur. Ballonresten komen terecht in de maag van vogels, vissen en zoogdieren. Die kunnen bovendien verstrikt raken in touwtjes en sierlinten. Verder zijn ballonnen verantwoordelijk voor verstopping van watergangen en zijn vuurballonnen soms de oorzaak van natuurbranden.

MOTIE Vier jaar geleden nam de Tweede Kamer al een motie aan van de Partij voor de Dieren. Daarin werden gemeenten opgeroepen om het oplaten van ballonnen actief te ontmoedigen. Overigens hoeven ballonvaarders zich geen zorgen te maken. Heteluchtballonnen die als luchtvaartuig worden gebruikt, vallen niet onder het verbod.

WARMTEPOMP De nieuwe APV stelt verder grenzen aan de geluidsoverlast door warmtepompen. Volgens de Omgevingsdienst regio Utrecht (OdRU) worden in ons land steeds vaker warmtepompen geïnstalleerd, als alternatief voor gasgestookte cv-ketels. Om de geluidshinder ervan binnen de perken te houden, zijn in de nieuwe APV normen opgesteld.

ONTHEFFING Overlast door knalapparaten in boomgaarden wordt ook aan banden gelegd. Fruittelers jagen met knalapparaten vogels weg, maar volgens de nieuwe verordening is dat alleen toegestaan als de gemeente een ontheffing heeft verleend. Inwoners van de Heuvelrugdorpen kunnen de komende week nog reageren op de nieuwe APV.