• Marc Satijn

Bakhoven vangt daklozen gratis op in villa

DRIEBERGEN Al zeven jaar wordt een villa aan de Emmalaan 6 gebruikt voor crisisopvang van mensen die acuut onderdak nodig hebben en die nergens anders terecht kunnen. Deze 'Bakhoven stichting' is een erfenis van voormalig dokter Tonny Bakhoven, die daarvoor dertig jaar lang haar praktijk op dit adres huisvestte en tegelijk een zestal volledig ingerichte kamers ter beschikking stelde voor crisisopvang. In 2011 overleed de dokter, die twee jaar eerder de stichting tot leven heeft geroepen om haar crisiswerk en vermogen veilig te stellen ten gunste van de maatschappij.

Marc Satijn

 

Iedereen die op welke wijze dan ook dakloos is geworden is van harte welkom in de villa. ,,Wij bieden ruimte aan tien personen, die hier kosteloos kunnen verblijven totdat er een oplossing is gevonden", aldus bestuurslid Frans Borgsteijn, die het omschrijft als een 'prima en menswaardige all-in opvang'.

 

VERPLICHTING Volgens hem hebben sommigen wel maatschappelijke begeleiding nodig of moeten ze worden ondersteund op financieel vlak. ,,Dat is het voordeel van de samenwerking die wij hebben met de Sociale Dorpsteams: daar kunnen ze nu terecht, iets wat tot voor kort niet mogelijk was." Toch stelt de stichting één verplichting bij het betreden van de villa: de onderdak-zoekende moet wel ingeschreven zijn bij Woningnet: de omgeving voor het aanvragen van een sociale huurwoning. ,,Daar hebben wij zelf niet veel aan, maar het is wel een zekerheid dat zij zelf al bezig zijn om hun eigen sores op te lossen."

SCHEIDING Borgsteijn vertelt dat de stichting onlangs nog onderdak heeft verleend aan een man uit Bilthoven. ,,Hij heeft een vaste baan, maar sliep al enkele maanden in een 'Sleep Inn': een plek waar je na 20.00 uur naar binnen mag en met vier man op één kamer slaapt. Geen fijne situatie als je de volgende dag weer moet werken en zeker niet als je een zoontje hebt van drie", aldus Borgsteijn, die aanvult dat deze man samen met zijn zoontje de rest van de dag moest rondzwerven door Utrecht. ,,Hij is dakloos geraakt na een problematische scheiding en een onderhoudsplicht plus alimentatie voor zijn ex-vrouw. Er blijft voor hem niets over... dan kan je nooit huren. Wij hebben hem nu onderdak gegeven om zo rust te geven en om aan zijn vaderschap te werken."

EINDSTATION Tot grote vreugde vertelt Borgsteijn dat de stichting 'eindelijk' erkend is en nu urgenties mag uitgeven. ,,Het traject loopt nu niet meer bij ons dood. In 2011 waren wij nog echt een eindstation. Nu werken wij met korte verblijfscontracten om zo druk uit te oefenen op het gemeentelijk systeem. Door de snelle doorstroming kunnen wij ook meer mensen opvangen." Borgsteijn geeft wel aan dat zij - ondanks de kortere termijnen - nóóit mensen zomaar weer de straat op gooien.

WILDZICHT Over een half jaar staat de gemeente op het punt om camping Wildzicht in Leersum te ontruimen, waarbij de angst bestaat onder de - illegale - bewoners om ook op straat te belanden. 'Onzin' volgens Borgsteijn. ,,De gemeente moet ze opvangen. Die zullen er wel iets mee moeten, ondanks dat ze er illegaal gewoond hebben. Dan hadden ze dat al veel eerder niet mogen tolereren." Toch is de stichting niet bang dat zij straks alle Wildzicht-bewoners mag verwelkomen in de villa en ze gaat er vanuit dat er een oplossing wordt gevonden.

 

De stichting hoopt eigenlijk over tien jaar niet meer nodig te zijn. ,,Dan zouden alle onderkom-problemen zijn opgelost. We zullen er nog wel zijn, maar hopelijk met andere activiteiten." Meer informatie is te vinden op www.bakhoven.nl.