• Edith Hazelzet

Avondvierdaagse in gevaar

LEERSUM De 23e Avondvierdaagse Leersum-Amerongen gaat niet door als zich geen nieuwe bestuursleden en operationele vrijwilligers melden. Zijn deze er niet voor 31 januari, dan ziet het bestuur zich genoodzaakt de Avondvierdaagse van 2018 af te blazen.

Edith Hazelzet

Vier van de huidige zes bestuursleden zijn senioren en willen al een tijd stoppen. Sommigen van hen zijn al betrokken bij de Avondvierdaagse sinds de start 25 jaar geleden. Daar komt bij dat voorzitter Ludo van Hese gaat verhuizen uit Leersum. Het bestuur kwam in december bijeen voor crisisoverleg. Besloten werd richting de directies van de deelnemende basisscholen de noodklok al te luiden, mede door hen een brief te laten versturen met daarin een oproep aan alle ouders om actief te worden. Dit heeft twee reacties opgeleverd.

GEOLIEDE MACHINE Het bestuur heeft aan een kant begrip voor het drukke bestaan van jonge, werkende ouders. Aan de andere kant waren zij wel altijd als vrijwilliger actief naast hun gezin. ,,En als je zelf opgegroeid bent met het lopen van de Avondvierdaagse, dan gun je dat je kinderen toch ook", veronderstelt Van Hese. ,,Een feestelijke week met je school, terwijl je ook nog eens sportief bezig bent. Zo'n mooie traditie willen we toch behouden met z'n allen?"

Wie zich aanmeldt als bestuurslid komt in een gespreid bedje. ,,We beschikken over een zeer goed draaiboek waarin alles tot in detail is beschreven. Het bestuur vergadert slechts zes keer per jaar. In de week van de Avondvierdaagse ben je natuurlijk wel druk, maar als je er toch al bent voor je kinderen, kun je met een beetje extra inspanning net zo goed vrijwilliger zijn", redeneert Van Hese. ,,En niet iedereen valt weg. De vrijwilligers die blijven, vormen een goed geoliede machine, maar er moeten dringend gaten opgevuld worden.

De gemeentelijke vergunning is voor de komende vijf jaar geregeld, dus daar zal het ook niet aan liggen."

VACATURES De Avondvierdaagse Leersum-Amerongen zoekt relatief jonge enthousiastelingen, die een tijd mee gaan zodat deze crisis zich niet op korte termijn herhaalt. Voor het bestuur wordt gezocht naar een voorzitter, een penningmeester, een coördinator van het inschrijfbureau met de ambitie om het inschrijven te digitaliseren, een vrijwilligerscoördinator en een coördinator veiligheid. Daarnaast zoekt men twee vrijwilligers met netwerken in beide dorpen voor de belangrijke taak van sponsorwerving. Zij zijn tevens verantwoordelijk voor het boekje. Verder zijn er op het operationele vlak vrijwilligers nodig voor, tijdens en na de Avondvierdaagse. ,,Bijvoorbeeld voor het uitzetten en opruimen van de routes. Dat wordt nu gedaan door 70-plussers. En vrijwilligers voor hand- en spandiensten op het veld en tijdens de rust."

Ook het bestand aan verkeersregelaars moet flink worden uitgebreid. Van Hese: ,,Door de verhoogde risico's en daarmee gepaard gaande strakkere regelgeving en overheidseisen, hebben we meer verkeersregelaars nodig om de veiligheid te kunnen waarborgen. Leersumer politieagent Paul Vogt was altijd onze veiligheidsman. Hij heeft het met liefde gedaan, maar zijn bestuursfunctie is ook vacant, vooral omdat zijn werkgever zijn aanwezigheid bij de Avondvierdaagse niet langer kan faciliteren. Zijn opvolger moet kunnen bouwen op voldoende vrijwilligers", aldus Van Hese. Verkeersregelaars moeten online een cursus volgen voordat zij actief mogen zijn op de weg.

GOED TE DOEN Marianne de Jonge, die al sinds het begin het inschrijfbureau runt, is bereid om nog één jaar door te gaan om haar opvolger in te werken. ,,Maar zonder voorzitter ga ik zeker niet verder. Welk clubje jonge mensen uit Leersum en Amerongen gaat hier de schouders onder zetten?" vraagt zij zich af. ,, Wie is er beschikbaar om van 22 tot en met 25 mei 2018 te werken aan het grootste evenement hier na het Bloemencorso." Secretaris Ina Cardol wil te zijner tijd ook graag het stokje overdragen. Zij sprong al in bij de Doornse Avondvierdaagse toen deze in 2015 in het voortbestaan werd bedreigd.

,,Het is te doen hoor, twee secretarisschappen, maar ik vind het nu echt tijd voor de jongere generatie om het over te nemen. Wil je je inzetten voor je omgeving of niet, is de vraag. Zoveel werk is het nou ook weer niet en jaarlijks hebben alle deelnemers, hun families en iedereen die komt kijken in de dorpen, er plezier van."

Uitwijken naar Doorn is een mogelijkheid die geopperd is, maar volgens Cardol zullen in de praktijk weinig ouders daarvoor voelen. ,,Ook al is de Avondvierdaagse leuk, toch is voor veel ouders een hectische week met de starts rond etenstijd. Om dan ook nog naar Doorn heen en weer te rijden, is misschien wat veelgevraagd."

AANMELDEN ,,Mensen, deel dit bericht!" roept het bestuur tenslotte alle lezers op. ,,We willen er alles aan gedaan hebben om de 23e Avondvierdaagse door te laten gaan." Wie meer informatie wil over de verschillende functies of zich direct wil aanmelden kan dit doen via het mailadres info@avondvierdaagseleersum.nl.

Bellen met Ludo van Hese via telefoonnummer 06-46600976 is ook mogelijk.