• Marc Satijn

Atelier Purple viert jubileum met speciale expositie

DOORN Het Doornse 'Atelier Purple' bestaat dit jaar tien jaar en viert dit jubileum met een speciale expositie. Het atelier is de thuisbasis van kunstenares Dianne Rebergen, die de winkelruimte niet alleen gebruikt voor haar eigen inspiratie, maar ook graag gasten ontvangt voor cursussen en speciale opdrachten. Nu het tijd is voor een feestje pakt ze uit, met een kleurrijke expositie, samen met haar vriendin Leidie van Hamersveld.

Marc Satijn

Voordat het atelier tien jaar geleden haar deuren opende aan de Dorpsstraat in Doorn, zat het gevestigd aan het woonhuis van de familie Rebergen aan de Drift. ,,Maar daar werd het al snel te klein voor ons. Wij zochten een leuk pand en dit werd het", vertelt Rebergen vol enthousiasme. ,,Ik was toen 56 en kreeg veelal de opmerking: 'Begin je nu nog een bedrijf?' Ik heb het gedaan en het is gelukt. Tot op de dag van vandaag heb ik er geen spijt van."

BLOEMEN Zelf begon Rebergen ooit met het schilderen van bloemen. ,,Maar door de jaren heen heb ik allerhande aan stijlen uitgeprobeerd; van heel modern tot abstract met diverse materialen", verwoordt ze. ,,Ik schilder vanuit mijzelf, zoals ik het graag zou willen." En juist dat is hetgeen dat haar -volgens Van Hamersveld- uniek maakt. ,,Ze durft altijd het allernieuwste uit te proberen. Daarnaast is ze uitbundig en erg gastvrij: niets is te gek en alles kan", aldus haar vriendin, die aangeeft dat dit sfeertje ook door wordt gezet richting de cursisten. ,,Je voelt je thuis en kan makkelijk dingen schilderen die je leuk vindt. Er zijn geen remmingen."

Nu de kans zich voordeed zetten de twee -samen met de man van Dianne- een gezamenlijke expositie op. ,,Leidi is van het boetseren. Als zij klaar is, schilder ik ze vervolgens", vertelt Rebergen, die niet alleen boetseerwerk schildert, maar ook een geverfde paspop in de etalage heeft staan.

THEMA De speciale jubileumexpositie staat in het teken van het thema 'vissen worden vogels'. Een thema met een voor Rebergen speciale betekenis. ,,Mensen beginnen bij de eerste kennismaking als een vis voor mij, maar naar mate de tijd vordert en je elkaar steeds beter leert kennen 'sla je de vleugels uit' en word je een vogel", aldus Rebergen. Van Hamersveld heeft er zo haar eigen idee over. ,,In mijn ogen word je geboren als een vis, maar verander je door het leven in een vogel. Je kan namelijk steeds iets anders worden: een ontwikkeling naar een ander persoon."

GEDICHTEN De expositie aan de Dorpsstraat wordt ondersteund door poëtische teksten die bij de schilderijen horen. ,,Het gedicht past bij het schilderij en het schilderij past bij het gedicht", zegt de kunstenares. Ze heeft deze gedichten speciaal voor het tienjarig bestaan laten bundelen in een gedichtenboek die tijdens de expositie te koop is. Daarnaast zijn ook alle kunstwerken te koop. ,,De prijzen van de kunstwerken verschillen tussen de 7,50 en 750 euro. Kunst is namelijk voor iedereen en hoeft niet erg duur te zijn."

OPENING De expositie is op 17 en 18 juni te zien aan de Dorpsstraat 67 in Doorn en wordt op de 17e geopend door kunstliefhebber en museumdirecteur Marco van Vulpen. Wie geïnteresseerd is in een cursus of wie als familie een gezamenlijk cadeau voor bijvoorbeeld een verjaardag of andere bijzondere gelegenheid wil maken in het atelier, kan terecht via telefoonnummer 06-18558404 of via de mail: dianne@atelierpurple.nl.