• Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Archeologen onderzoeken grafheuvels in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug

LEERSUM De bossen tussen Leersum en Amerongen zijn niet alleen schitterend om te zien, ze herbergen ook sporen uit een ver verleden. Tussen de bomen vallen ronde heuvels en lage wallen op, waarvan de oorsprong niet bekend is. Om dat verleden boven tafel te krijgen, gaat een team van archeologen en archeologiestudenten van 21 tot en met 25 november de bossen in om de heuvels en wallen te onderzoeken.

BRONSTIJD Archeologen menen dat de heuvels en wallen al meer dan 3000 jaar oud zijn en dat ze in de bronstijd, 2000 tot 800 voor Christus, zijn gebouwd door de bewoners van de Utrechtse Heuvelrug om hun doden te eren en hun akkers te begrenzen. Van deze bronstijdmensen zijn al eerder sporen gevonden in dit gebied, zoals de groep van zes grafheuvels in het Zuilensteinse bos. Archeologen denken dat er nog veel meer ontdekt kan worden.

ONDERZOEK Met de hand worden grondboringen gezet en kleine kijkgaatjes gegraven. Zo hopen de archeologen en archeologiestudenten te ontdekken of de heuvels door mensen zijn gemaakt, hoe oud de heuvels precies zijn en waarom ze zijn gebouwd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het onderzoeksbureau Archol in samenwerking met de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden, de gemeente Utrechtse Heuvelrug, de provincie Utrecht, Utrechts Landschap en Staatsbosbeheer.