• Marc Satijn

Alweer extra geld voor ICT

HEUVELRUG De regionale ICT-dienst RID heeft dit jaar in totaal ruim vijf ton extra nodig. Ook voor de jaren erna wordt structureel extra geld gevraagd. Dat blijkt uit een begrotingswijziging die aan de deelnemende gemeenten is voorgelegd. Voor Utrechtse Heuvelrug betekent dat vanaf 2019 een extra lastenpost van ruim 87 duizend euro per jaar. Dit jaar moet wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) een slordige 110 duizend euro extra aftikken.

Michiel Schaaij

Volgens de RID kan een aantal maatregelen niet uitgesteld worden. Langer wachten met het oplossen van structurele ict-problemen zou de dienstverlening ernstig verstoren, aldus een memo aan het algemeen bestuur. Vanwege de snel veranderende computerwereld heeft de RID vorig jaar al een nieuw toekomstscenario ontwikkeld, dat vanaf 2019 moet worden uitgevoerd.

PRIVACY Daarvoor zou de gezamenlijke ict-organisatie tijdelijk aangevuld moeten worden, onder andere met een verandermanager. Ook moet de RID op korte termijn een functionaris voor de gegevensbescherming aanstellen. Dat is het gevolg van de Europese privacyverordening, die komend voorjaar in werking treedt. Om toezicht te houden op de privacywetten, zijn alle overheidsorganisaties verplicht om zo'n medewerker in dienst te hebben.

GOEDKOPER Twee jaar geleden vroeg regionale ict-dienst ook al om extra geld aan de zeven deelnemers. De RID werd in 2012 opgericht door de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Baarn, Bunnik, De Bilt, Soest, Wijk bij Duurstede en de regionale sociale dienst in Zeist. Door de computersystemen samen te voegen, zouden de deelnemers goedkoper uit zijn, maar die kostenbesparing kwam nooit uit de verf.

VERLIES De gefuseerde ict-dienst is sinds de start gevestigd in één van de drie paviljoens van het gemeentekantoor aan de Dorpsstraat in Doorn. Dat gebouw bleek al direct na de oplevering overbodig en werd daarom verhuurd aan de RID. Die affaire kostte VVD-wethouder Roy Pamboer de kop. Toenmalig raadslid Gerrit Boonzaaijer becijferde dat de verhuur van het pand de gemeente een jaarlijkse verliespost van zo'n 470 duizend euro zou opleveren. Als financieel wethouder zit Boonzaaijer nu zelf met de gebakken peren.