• Mariet Wolterbeek was verrast over de verschillende uitkomsten aan haar dialoogtafel.

    Nelleke Hurkens

'Allemanswaard kan best wat beter'

AMERONGEN Bibliotheek Z-O-U-T heeft op 6 november in Amerongen een 'dialoogtafel' gehouden. Tijdens een bijeenkomst werden deelnemers uitgedaagd in dialoog te gaan met elkaar. Het onderwerp stond van tevoren vast: wat kan er beter in Allemanswaard? Veertig geïnteresseerden kwamen er op af. Naast genodigden en gebruikers van Allemanswaard ook mensen die niet direct betrokken zijn, maar toch mee wilden denken.

Wilco Willemse

De bijeenkomst werd geopend door wethouder Rob Jorg en hij benadrukte het belang van de dialoog. Ook zei hij blij te zijn met deze vorm van participatie. Inwoners die meedenken over mogelijkheden binnen hun eigen omgeving is iets wat de gemeente graag ziet. Wat Jorg betreft mag het concept 'dialoogtafel' vaker ingezet worden om lokale onderwerpen aan de kaak te stellen.

RESPECT Directeur van De Bibliotheek Z-O-U-T Mariet Wolterbeek was zelf gespreksleider aan één van de drie tafels. ,,Onverwacht moest ik wat later aanschuiven. Na de opening liepen zeven mensen weg, want ze dachten dat deze vorm niks voor hun was. Ik heb ze uitgenodigd het gesprek aan te gaan, zonder de regels van een dialoogtafel. Ze wilden hun ongenoegen kwijt over allerlei zaken rondom Allemanswaard, zoals overlast van jeugd, vernielingen en de routing naar de sporthal. Die punten heb ik meegenomen naar de evaluatie. Eenmaal terug bij de bijeenkomst was mijn collega Nelleke al begonnen. Ieder gesprekslid aan tafel had weer een ander idee over hoe Allemanswaard beter gebruikt zou kunnen worden. Zo was er vraag naar een repaircafé, waar kapotte spullen gemaakt kunnen worden en een spelotheek, voor het lenen van speelgoed. Ook kwam naar voren dat de dorpszaal ongezellig is en dat er behoefte is aan een discussiegroep, zoals Achter De Kaap in Leersum."

RHENAM Wolterbeek is de week na de dialoogtafel in gesprek gegaan met Martijn Rink, directeur van Rhenam, beheerder van Allemanswaard. ,,Binnen Rhenam zijn sommige van deze punten natuurlijk best bekend", aldus Rink.

,,Onze huurders geven ook aan dat niet alles even soepel loopt. Het is voor ons best een zoektocht geweest toen we het project van Woningbouwvereniging Amerongen overnamen na de fusie. Vooral de routing binnen blijkt lastig. Om in de sporthal te komen, wordt de open hal gebruikt en dat brengt overlast. We hebben naar aanleiding van de uitkomsten een werkgroep gevormd en gaan er mee aan de slag."

ACHTER DE KAAP Wim Kimmel was als betrokken Ameronger ook betrokken bij de dialoogtafel en is aan de slag gegaan met de wensenlijst. ,,Vorige week heb ik Achter De Kaap bijgewoond in De Binder in Leersum. Hartstikke leuk hoe daar het lokale nieuws besproken werd. Veel politieke zaken ook, dat zou voor Amerongen ook een prachtig instrument zijn om onderwerpen bespreekbaar te maken."