• Marc Satijn

'Aldi wordt inzet van verkiezingen'

DRIEBERGEN De bouw van een nieuwe Aldi supermarkt aan de Appelgaard krijgt groen licht van het Heuvelrugcollege. Maar burgemeester Frits Naafs verwacht dat de gemeenteraad pas na de verkiezingen van 21 maart een beslissing over het controversiële plan zal nemen. Daarmee lijkt de verhuizing van de Duitse winkelketen inzet van de verkiezingsstrijd te worden.

Michiel Schaaij

SGP-wethouder Gerrit Boonzaaijer zegt geen bezwaar in het huidige nieuwbouwplan te zien. Maar het is de vraag of de Heuvelrugpolitiek later dit jaar zonder slag of stoot akkoord zal gaan met de winkelverhuizing. Eerdere pogingen van de Duitse grootgrutter stuitten op heftig verzet van buurtbewoners, waarna een meerderheid in de gemeenteraad dwars ging liggen.

NIEUW ONDERZOEK De grootste oppositiepartij VVD sprak zich afgelopen jaar opnieuw uit tegen de komst van een supermarkt aan de Appelgaard. Maar wethouder Boonzaaijer zwaait nu met een nieuw verkeersonderzoek, waaruit zou blijken dat het plan van prijsvechter Aldi wel degelijk haalbaar is. Volgens Boonzaaijer hebben verkeerstellingen na de reconstructie van de Hoofdstraat dat uitgewezen.

GEVOELIG Boonzaaijer geeft wel toe, dat de nieuwe cijfers niet alle zorgen van buurtbewoners zullen wegnemen. ,,Het aantal verkeersbewegingen gaat toenemen. Dat is ook wel te hopen voor de Aldi natuurlijk", aldus de wethouder. ,,Maar er moet toch een oplossing voor de Aldi komen, anders gaan ze gewoon weg uit Driebergen." De huidige vestiging aan de Traaij is ernstig verouderd en kampt met logistieke problemen.

VERKEERSDRAMA Sinds de verhuisplannen van de Duitse grootgrutter bekend werden, verzetten omwonenden zich met hand en tand. Volgens hen zal de verkeersdrukte op de Hoofdstraat volledig uit de hand lopen, als er aan de Appelgaard een supermarkt wordt gebouwd. Een woordvoerder van de buurt sprak over ,,een drama voor het verkeer". De bezwaren van de actievoerders werden breed gedeeld, een digitale petitie werd 372 keer ondertekend.*