• Maurizio Gambarini

Aldi knokt voor Appelgaard

DRIEBERGEN De verhuizing van het Aldi-filiaal aan de Traay naar de Appelgaard staat weer op de politieke agenda. Volgens een haalbaarheidsonderzoek zijn er geen technische belemmeringen op het gebied van verkeer, parkeren en geluidsoverlast. Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) zegt dat hij het plan in overweging neemt. ,,Maar als de gemeenteraad het niks vindt, dan gaat het niet door."

Michiel Schaaij

De vestiging van een Aldi-supermarkt aan de Appelgaard is een politiek gevoelige kwestie. Eerdere pogingen van de Duitse discounter strandden op verzet uit de buurt en de gemeenteraad. Boze buurtbewoners startten twee jaar geleden een petitie om de komst van de winkel naar de Appelgaard tegen te houden. Ze zamelden daarmee honderden handtekeningen in.

MIJNENVELD De bezwaren van omwonenden vonden onder andere gehoor bij fractieleider Chantal Broekhuis van collegepartij CDA. Zij zei de voorkeur te geven aan nieuwe seniorenwoningen voor de Appelgaard. D66-raadslid Wim Hak behoorde zelfs tot de ondertekenaars van de digitale petitie, waarin de winkelverhuizing wordt afgewezen. Of Aldi er nu wel in zal slagen om het plan door het politieke mijnenveld te loodsen, is de vraag.

BEVOORRADING Volgens wethouder Boonzaaijer komt Aldi nu met een inpandige bevoorrading tegemoet aan eerdere bezwaren met betrekking tot de verkeersveiligheid en geluidsoverlast. Boonzaaijer erkent dat de komst van een supermarkt naar de Appelgaard niet strookt met de gemeentelijke detailhandelsvisie. Maar hij vindt dat de gemeente niet voorbij kan gaan aan landelijke ontwikkelingen in supermarktland.

TIMMERIJGANG Als de Aldi-verhuizing deze keer wel doorgaat, wil de gemeente de inrichting van de Timmerijgang aanpakken. Dit verbindingspad tussen de Appelgaard en de Traay moet een logisch loopje gaan vormen tussen de winkelstraat en de nieuwe Aldi-vestiging. Verder mikt Boonzaaijer ,,op een kwalitatief hoogwaardige invulling" van de Appelgaard. Dat de tweedehands autohandel het veld moet ruimen, noemt hij als één van de voordelen van het plan.

KETTINGZAAG Om tegemoet te komen aan het toenemend aantal bezoekers van de Appelgaard, zijn in het plan 38 extra parkeerplekken ingetekend. De totale parkeercapaciteit komt daarmee op 159 auto's. Van het totale bomenbestand kunnen er 15 worden behouden en 14 binnen het gebied worden verplaatst. Hoeveel groen er precies onder de kettingzaag zal verdwijnen, kon wethouder Boonzaaijer woensdag nog niet zeggen. De woordvoerder van de buurtbewoners was niet bereikbaar voor commentaar.