• Klaas-Jan Koelewijn, eigenaar van het Leersumse AH-filiaal, heeft de DA aangekocht en zal deze omvormen tot een Etos.

    Edith Hazelzet

Albert Heijn Leersum open op zondag

LEERSUM De DA-drogisterij in Leersum is verkocht aan de eigenaar van Albert Heijn en wordt een Etos. Albert Heijn zelf is vanaf 3 april ook op zondag geopend. En de zorgwinkel in het winkelcentrum verdwijnt en maakt plaats voor een tabak- en lectuurwinkel.

Edith Hazelzet

 

Jan Snijders van de DA Drogisterij & Parfumerie in Leersum is blij dat hij zijn zaak heeft kunnen verkopen. Na het faillissement van moederbedrijf DA en de sluiting van de Bruna-winkel in Leersum, was hij in gesprek met The Read Shop om zijn assortiment uit te breiden. ,,Midden in die verkenning van mogelijkheden stapte Albert Heijn-eigenaar Klaas-Jan Koelewijn, de winkel binnen met een aantrekkelijk aanbod. Ik zou geen goede ondernemer zijn, wanneer ik dat niet serieus had overwogen. Beter nu verkopen - ik ben al 62 - dan over een paar jaar stoppen en wellicht een lege zaak moeten verkopen."

Snijders zet zijn zaak in Veenendaal nog voort. Het personeel in Leersum blijft in dienst, ook al wordt de formule die van de Etos. Koelewijn, die onlangs volledig eigenaar werd van de AH-franchisewinkel, verklaart zijn aankoop: ,,Ik heb er belang bij dat het winkelcentrum levendig blijft, en AH en Etos versterken elkaar." Zijn voormalig zakelijk partner bij AH, Remmelt Veenstra, kan ondanks zijn recente pensioen het ondernemen niet laten, en is financieel ingestapt in de Etos. Operationeel gaat hij er niet aan de slag.

ETOS Koelewijn hoopt de verbouwing van DA tot Etos voor de zomer klaar te hebben, zonder de drogisterij hiervoor te sluiten. ,,We hebben dan meteen een Etos volgens de nieuwe formule. Daarvan zijn er nog maar een paar in Nederland." Etos gebruikt sinds eind vorig jaar naast een nieuw logo, in de winkels andere kleuren en een duidelijkere indeling. Alle producten van het eigen merk hebben een restyling ondergaan, er is een nieuw make-up-assortiment en een eigen lijn met wellness-producten. Alle 540 Etos-vestigingen worden voor eind 2017 omgebouwd. Koelewijn gaat zich er naar eigen zeggen keihard voor inzetten het postagentschap voor Leersum te behouden, of het nu in de Etos of de AH is. Ook de schoonheidssalon blijft gehandhaafd in de drogisterij.

AH ZONDAG OPEN In 2014 koos de Leersumse AH er, in samenspraak met haar klanten, nog voor om op zondag dicht te blijven. Onlangs kwam Koelewijn terug op dat besluit. ,,We zien dat veel mensen het toch wel gemakkelijk vinden om hun boodschappen te kunnen doen op zondag, of nog even iets te halen dat ze vergeten zijn." Hij besluit dus tegemoet te komen aan de veranderende klantwens: ,,Mensen hebben het vaak druk op zaterdag en willen hun weekend flexibeler in kunnen delen." Het succes van de Jumbo in Amerongen die al langer op zondag open is, speelt zeker mee: ,,Ik zie natuurlijk ook hoe druk het daar is op zondag."

De omwonenden zijn geïnformeerd en laden en lossen zal op zondag niet vroeg of laat op de dag gebeuren, verzekert Koelewijn. Tot slot komt Nico Spierenburg, de manager van de AH-supermarkt in Doorn, het managementteam van de Leersumse AH versterken.